17 gennaio 2010

Lasagne ai cinque formaggi con le zucchine
Lasagne met 5 soorten kaas en courgettes

Più che una vera ricetta, si tratta di un piacevole sistema per svuotare il frigo dei rimasugli di formaggio. Le zucchine possono essere sostituite da qualsiasi altra verdura, del tipo una zucchetta che ti guarda imbronciata dal davanzale della cucina perché la stai ignorando da ormai più di una settimana.

Lasagne ai 5 formaggi e zucchine
500 gr pasta fresca per lasagne
250 gr ricotta
100 gr formaggio di capra grattugiato
100 gr formaggio olandese grattugiato
100 gr parmigiano grattugiato
100 gr mozzarella in cubetti
600 gr di latte di besciamella (fatta con 50 gr burro e 50 gr farina)
4 zucchine trifolate con erbe fresche
latte q.b.

Mescolare la ricotta con le zucchine e tanto latte q.b. a ottenere una salsa non troppo liquida.
Fare gli strati di pasta con la salsa di zucchine, la besciamella e un po’ di tutti i formaggi.
Finire con pasta, parmigiano e besciamella.
Circa 40 min. in forno a 200° C.

~~~~ Nederlands

Meer dan een echt recept, is dit een smakelijk systeem om allerlei restjes kaas uit je koelkast te gebruiken. Courgettes kunnen vervangen worden door allerlei andere groenten, zoals het pompoennetje dat je een beetje stuurs aankijkt vanuit de vensterbank in de keuken want je negeert het al ruim een week.

Lasagne met 5 soorten kaas en courgettes
500 gr verse lasagnevellen
250 gr ricotta
100 gr geraspte geitenkaas
100 gr geraspte oude kaas
100 gr geraspte parmigiano
100 gr mozzarella in blokjes
600 gr melk
50 gr boter
50 gr bloem
nootmuscaat
4 courgettes
olijfolie extravergine
handjevol verse kruiden (munt, basilicum, thijm)
peper en zout
extra melk voor de courgettessaus
extra boter voor de schaal

Bak de courgettes in een bodempje olijfolie, breng ze op smaak met peper en zout en de verse kruiden. Meng de ricotta door de courgettes heen en voeg net zoveel melk toe totdat je een niet te dunne saus verkrijgt.
Maak de bechamellesaus door de boter te smelten, eerst de bloem erdoorheen te mengen en dan beetjes bij beetjes al de melk. Verwarm de saus op het vuur (en blijf maar steeds roeren) of in de magnetron (max vermogen, roeren elke 60 seconden circa) totdat het begint te koken en is ingedikt. Breng op smaak met een beetje zout, peper en nootmuscaat.

Beboter een ovenschaal, doe op de bodem een paar lepels bechamelle, dan een laag pasta. Bedekt de pasta met een beetje courgettessaus, wat bechamelle en een handjevol van alle kazen.
Ga zo door totdat alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag pasta die je bedekt met bechamelle en parmigiano.
Bedek de schaal met aluminiumfolie en plaats hem in de op 200° C voorverwarmde oven voor circa 20 minuten. Verwijder na deze tijd de folie en laat de lasagna nog mooi bruin worden in circa nog eens 20 minuten.

2 commenti:

Daniela ha detto...

Buonissime, ho appena cenata, ma un pensierino ce lo farei...
Buonaserata Daniela.

Cuoche dell'altro mondo ha detto...

Dico solo Slurp!
A.