11 dicembre 2008

Taartjes met banketbakkersroom en frambozenjam

Voor het verjaardagsfeest van Radio Onda Italiana had ik graag een taart willen bakken, maar een taart is niet makkelijk te transporteren.
Daarom heb ik een stuk of 100 deegbakjes gebakken die ik vervolgens met banketbakkersroom heb gevuld en versierd met een beetje frambozenjam, omdat verse frambozen crimineel duur zijn in dit periode van het jaar.

Krokante deegbakjes van Marina
voor circa 12 deegbakjes

120 gr bloem
70 gr boter
20 gr suiker
10 gr water

Meng de koude boter kort met de bloem tot een hoop kruimels, voeg de suiker en een klein beetje water toe tot een samenhangend deeg. Bewaar circa 24 uur lang in de koelkast, goed afgedekt met plastic folie.
Neem het deeg, snijd het in dunne plakjes en rol ze vrij dun uit op een met bloem bestoven werkvlak. Snij ze uit in rondjes van de juiste maat en vul hiermee de dik beboterde bakvormpjes (bijv. van de muffins). Ik heb siliconenvormpjes gebruikt waardoor beboteren niet nodig was. Doe wat oude bonen op de bodem van het bakje zodat het deeg niet opbolt tijdens het bakken (ik heb hiervoor een pot met kikkererwten die ik al jaren hergebruik).
Plaats in de voorverwarmde oven op 170° C totdat ze licht goudbruin zijn geworden (circa 15 minuten, maar ook korter). Wacht even voordat je ze uit de vormpjes haalt, want ze zijn vrij bros. Haal de bonen eruit en bewaar ze voor de volgende gelegenheid.
De deegbakjes kun je zelfs een paar weken goed bewaren in een goed afgesloten koekentrommel.

Citroenbanketbakkersroom van Marina
om 15 taartjes te vullen

500 gr volle melk
3 eieren
95 gr bloem
120 gr suiker
lde schil en het sap van een bio citroen

Klop de eieren met de suiker, de geraspte gele schil van de citroen en al zijn sap. Voeg langzaamaan de bloem en dan in een dun straaltje, steeds roerend, de melk toe.
Plaats de kom in de magnetron op het maximum vermogen voor 5 minuten, daarna roeren en dan steeds opwarmen voor 1 minuut, roeren, opwarmen enz. totdat de crème mooi dik wordt en begint te koken.
Op het fornuis, breng de ingrediënten langzaam aan de kook terwijl je steeds blijft roeren om te vermijden dat het aanbrandt.
Laat de room goed afkoelen, daarna bewaren in de koelkast, goed afgesloten in de sac-à-poche (puntzak) voor eenmalig gebruik.

Noot van Marina:
De halve liter melk kan, indien gewenst, teruggebracht worden tot 400 gr en aangelengd met 100 gr limoncello (zoals voor de taart van de laatste verjaardag van Barbara), of met 100 gr Marsala. In dit geval is er geen citroen nodig. Met een beetje fantasie, zijn er eindeloze alcoholische variaties te bedenken. HIC!

Nessun commento: