Chicchi al caffè di Marina
per una cinquantina di chicchi
300 g farina
100 g zucchero
150 g burro morbido
3 tuorli
1 cucchiaino cacao
2 cucchiaini caffè in chicchi, frantumati alla bell’e meglio
1 bustina caffè solubile
1 cucchiaino lievito chimico
1 pizzico sale
per una cinquantina di chicchi
300 g farina
100 g zucchero
150 g burro morbido
3 tuorli
1 cucchiaino cacao
2 cucchiaini caffè in chicchi, frantumati alla bell’e meglio
1 bustina caffè solubile
1 cucchiaino lievito chimico
1 pizzico sale
Mettere in un recipiente il burro e lo zucchero e montarli fino a renderli cremosi.
Aggiungere i tuorli, il cacao e la farina setacciati, il caffè pestato e quello solubile e un pizzico di sale senza lavorare troppo l’impasto.
Spostarlo su un piano, riunire tutte le briciole e farne un salamotto.
Avvolgere con la pellicola e lasciar riposare in frigo almeno 1 ora (ma anche 1 giorno va bene).
Con l’impasto ben freddo modellare delle palline della grandezza di una nocciola e con la parte non tagliente del coltello inciderle leggermente a metà (dovete ottenere 1 chicco grande di caffè).
Se l'impasto si è riscaldato ed è diventato morbido, mettete la teglia in frigorifero per una mezz'ora (o in freezer per 10 minuti) prima di infornare, altrimenti i biscotti si allargano e perdono tutta la loro forma.
Mettere in forno quasi caldo (su carta forno) a 170° ventilato (180° normale) per 15 minuti.
Non preoccupatevi se appena sfornati sono morbidi, perché man mano che si raffreddano induriscono. Si conservano benissimo in una scatola di latta e sono più buoni dopo qualche giorno.
Mettere in forno quasi caldo (su carta forno) a 170° ventilato (180° normale) per 15 minuti.
Non preoccupatevi se appena sfornati sono morbidi, perché man mano che si raffreddano induriscono. Si conservano benissimo in una scatola di latta e sono più buoni dopo qualche giorno.
~~~~~~~~Nederlands
Voor bij de koffie van onze sponsor heb ik deze koekjes gemaakt, die goed smaken niet alleen bij een kopje cappuccino of espresso, maar ook ideaal zijn om in grote hoeveelheden tegelijk door kinderen te worden gegeten...
Het recept is aangepast uit een nummer van het tijdschrift Sale&Pepe van jaren geleden.
Koffiebonen van Marina
voor circa 50 boontjes
300 g bloem
100 g suiker
150 g boter op kamertemperatuur
3 eierdooiers
1 theelepel cacao
2 theelepels koffiebonen, gepletterd
1 zakje oploskoffie
1 theelepel bakpoeder
1 snufje zout
Klop de boter met de suiker totdat ze romig zijn. Voeg de eierdooiers, de met de bloem en gist gezeefde cacao, de gepletterde koffiebonen en de oploskoffie toe met een snufje zout. Meng alles goed door elkaar maar werk vooral het deeg niet te lang. Doe het deeg op de werkvlak, druk alle kruimels bij elkaar en maak er een soort worst bedekt met plastic folie. Leg het in de koelkast voor minstens 1 uur (maar ook 1 dag is goed).
Maak kleine balletjes ter grootte van een hazelnoot van het goed koude deeg en druk er een sneetje in met de niet snijdende deel van het lemmet van een tafelmes (zodat het op een koffieboon lijkt).
Als het deeg warm en zacht is geworden, doe de bakblik in de koelkast voor een half uur (of in de vriezer voor 10 minuten) voordat de koekjes de oven in gaan, anders gaan ze uitlopen en verliezen hun vorm.
Plaats in de voorverwarmde oven op 170° C (hetelucht, anders 180° C) voor circa 15 minuten. Maak je je geen zorgen als ze bros zijn als ze uit de oven komen, zodra ze koud worden, worden ze ook harder en krokant.
Je kunt ze goed bewaren in een koekenblik en zijn lekkerder na een paar dagen.
Nessun commento:
Posta un commento