lunedì 8 dicembre 2008

Pastaschelpjes gevuld met tomatensaus


Ik had echt zin om ravioli te serveren, maar koude ravioli zijn om te huilen en in de keuken van de danszaal van de familie Candido was er geen enkele mogelijkheid om wat dan ook te verwarmen.
Toen herinnerde me dat ik eens 's zomers de conchiglioni giganti (reuze pastaschelpen) van het merk De Cecco had gekocht en ermee geëxperimenteerd: een vulling van ricotta en spinazie zoals bij ravioli (die kout oneetbaar is) en eentje met blokjes verse tomaat en mozzarella (de beste tot nu toe). Maar een beetje gratineren in de oven bleef noodzakelijk.
Dus een nacht dat ik bleef omdraaien in mijn bed denkend aan de beste manier op het pastaprobleem op te lossen (want pasta mocht absoluut niet ontbreken op het feest van Radio Onda Italiana), heb ik gedacht: wat dan als ik de saus, in plaats om het op de pasta te doen, doe ik het in de pasta?
En met dit gedachte sliep ik dolgelukkig eindelijk in.
Vegetarische tomatensaus van Marina
voor 4 personen
4 wortelen
4 stengels bleekselderij
2 uien
2 blikjes gepelde tomaten
2 eetlepel geconcentreerde tomaten van goede kwaliteit, anders laat maar
1 kleine knoflookteen
1 klein pepertje als je dat lekker vindt
een aantal takjes verse basilicum
peper en zout
olijfolie extra vergine
 
Je hebt een keukenmachine nodig of heel veel geduld met een mes.

Schil de uien, snijd ze in 4 of 8 partjes (afhankelijk van de kracht van je keukenmachine) en hak ze klein. Fruit ze in een bodempje olie.
Maak de wortelen en de selderij schoon, snijd ze in blokjes en hak ze klein in de keukenmachine.
De stukjes moeten net zo groot zijn als grof zout of korreltjes vleesgehakt.
Voeg aan de uien toe en laat de groente goed gaar worden op zacht vuur, roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
Zodra ze gaar zijn (proef, de wortelen moeten zacht zijn, niet krokant), voeg de gepelde tomaten toe die je in blokjes hebt gesneden, de geconcentreerde tomaten, het eventuele pepertje en zodra de saus kookt, de takjes verse basilicum in hun geheel.
Laat de saus zachtjes koken voor een paar uur, het moet tot de helft inkoken. Voeg op het laatste zout en peper, de geraspte knoflookteen en laat de saus snel afkoelen. Verwijder de takjes basilicum.
Deze saus is zo geconcentreerd dat hij een heel handig is om in porties in te vriezen voor momenten van hoge nood. Je doet de bevroren saus in een pannetje met een glas water en langzaamaan wordt hij dik genoeg om ermee je spaghetti aan te maken.
Als je dan per se vlees erin wilt hebben, doe je gebakken spekjes erbij of een handje gebraden gehakt. De basis is toch al erg lekker vanzelf!
Voor het feest heb ik de koude saus in een puntzak gedaan die banketbakkers ook gebruiken (hulde aan wie de versie voor eenmalig gebruik heeft bedacht!) en heb een klein gaatje op de punt gemaakt. Op deze manier heb ik de pastaschelpjes gevuld dat ik van tevoren voor 3/4 van de tijd had gekookt, vervolgens snel laten afkoelen onder de koude kraan en dan aangemaakt met wat druppels olijfolie om plakken tegen te gaan.
Ik heb niet de grote schelpen gebruikt maar de gewone schelpen (en ook weer niet de mini-macaroni schelpjes), want ze waren van de juiste maat om met een hapje te kunnen worden gegeten. Ik moet toegeven dat het niet makkelijk is geweest om de pastaschelpen te vullen, zoals je uit de foto kunt zien... Ik was enkele blaadjes basilicum uit de saus vergeten eruit te vissen!

1 commento:

Mammamsterdam ha detto...

En van de overgebleven saus hebben wij enorm van genoten.