Non so come mi sia venuta la follia di fare queste tortine, devo ammettere però che malgrado il lavoro sono molto buone.
Tortine con crema e lamponi
Per la frolla:
250 gr farina
125 gr burro
70 gr zucchero
1/2 stecca di vaniglia
1 uovo piccolo
sale
In una ciotola, impastate la farina con il burro morbido a pezzetti, lo zucchero, i semini di mezza stecca di vaniglia, un pizzichino di sale e l’uovo. Trasferite l’impasto sulla spianatoia, lavoratelo brevemente poi avvolgetelo in poca pellicola trasparente e lasciatelo riposare in frigorifero per 30'.
Per l'impasto di copertura:
2 chiare
75 g zucchero
2 tuorli
75 g zucchero
65 ml acqua fredda
187 g farina 00
mezza bustina di lievito per torte
65 ml olio di sapore neutro (di riso o girasole)
Si sbattono le chiare con lo zucchero fino a quando diventano ben ferme. Ci vuole un po' di tempo e pazienza.
Poi si sbattono tuorli e zucchero finquando sono bianchi e gonfi, poi si aggiunge l'olio e l'acqua fino ad ottenere una schiuma. Delicatamente, a poco a poco, si incorpora la farina setacciata con il lievito.
Finalmente si incorporano delicatamente le chiare montate.
Crema pasticcera:
500 gr latte intero
3 uova
95 gr farina
120 gr zucchero
la buccia di un limone bio
Sbattere le uova con lo zucchero e la buccia grattugiata del limone. Aggiungere pian piano la farina e poi sempre a filo e continuando a mescolare il latte.
Mettere nel microonde alla massima potenza per 5 minuti, poi girare e continuare sempre al massimo di minuto in minuto, girando, finquando diventa bella consistente e bolle.
Sul fornello, far alzare il bollore continuando a girare senza mai smettere per evitare che si attacca.
Far freddare per bene.
Montare le tortine
Stendere la frolla (qui trovate tutti i trucchi per farlo bene) e tagliarla in cerchi di poco più piccoli dei pirottini di carta. Sistematela nei pirottini che a loro volta andranno infilati in una teglia da muffin, così le tortine rimangono bene in forma e non si allargano troppo. Inserite una cucchiaiata di crema pasticcera ben fredda all'interno della tortina, 2 o 3 lamponi (o una bella fragola) e coprite il tutto con una cucchiaiata ben distribuita dell'impasto montato per la copertura. In forno a 180 °C per i soliti 20-25 minuti.
Attenzione: La frolla perde di croccantezza per colpa dell'umidità della crema (e della frutta), quindi queste tortine vanno cotte e mangiate appena fredde oppure ripassate in forno per una decina di minuti e fatte poi di nuovo freddare prima di mangiarle.
Mi era avanzo un po' di impasto montato (anzi, direi parecchio), così ne ho messo un paio di cucchiaiate direttamente nei pirottini. Al centro ci ho messo un cucchiaio di crema e un paio di lamponi. Buonissime e morbidissime anche loro! La foto è qui sotto.
~~~~ Nederlands
Ik weet niet hoe ik het idee heb opgevat om deze taartjes te maken, maar ondanks het veel werk zijn ze erg lekker.
Taartjes met banketbakkersroom en frambozen
Voor het kruimeldeeg:
250 gr bloem
125 gr boter
70 gr suiker
1 ei
zout
Meng in een kom de bloem met de zachte boter in stukjes, de suiker, de zaadjes van een halve vanillestokje, een snufje zout en het ei. Kneed het deeg kort, wikkel het in plastic folie en laat het in de koelkast rusten voor circa 30'.
Voor het afdekkingsdeeg:
2 eiwitten
75 g suiker
2 eidooiers
75 g suiker
65 ml koud water
188 g tarwebloem
1/2 zakje bakpoeder
65 ml neutraal smakende olie (ik heb rijstolie gebruikt)
Klopt de eiwitten met de suiker totdat ze pieken hebben en als je de kom omkeert vallen ze niet om. Daar heb je best wat tijd en geduld voor nodig.
Klop de dooiers met de suiker totdat ze wit en schuimig zijn, voeg dan de olie en het water in een straaltje toe totdat je een dun beslag hebt. Rustig aan, lepel bij lepel, doe de met de bakpoeder gezeefde bloem erbij. Niet meer kloppen. Aan het einde worden de geklopte eiwitten heel voorzichtig toegevoegd.
Banketbakkersroom
500 gr volle melk
3 eieren
95 gr bloem
120 gr suiker
de schil van een bio citroen
Klop de eieren met de suiker en de geraspte gele schil van de citroen. Voeg langzaamaan de bloem en dan in een dun straaltje, steeds roerend, de melk toe.
Plaats de kom in de magnetron op het maximum vermogen voor 5 minuten, daarna roeren en dan steeds opwarmen voor 1 minuut, roeren, opwarmen enz. totdat de crème mooi dik wordt en begint te koken.
Op het fornuis, breng de ingrediënten langzaam aan de kook terwijl je steeds blijft roeren om te vermijden dat het aanbrandt.
Laat de room goed afkoelen.
De taartjes in elkaar zetten
Rol het kruimeldeeg uit (hier vind je de trucjes om het goed te doen) en snijd er rondjes uit die iets kleiner zijn dan je papieren bakjes. Zet de rondjes deeg in de bakjes die je op hun beurt in een muffin bakblik zet zodat de taartjes behoiuden hun vorm en niet te wijd worden. Plaats een eetlepel goed koud banketbakkersroom in het taartje, 2 of 3 frambozen (of een rijpe aardbei) en bedekt de vulling met een eetlepel afdekkingsdeeg. Bak in de oven op 180 °C voor circa 20-25 minuten.
Let op: Het kruimeldeeg blijft niet lang krokant omdat de vulling nat is, dus je moet deze taartjes 's middags maken en 's avonds eten. Ook zou je ze een dag van tevoren maken en dan weer 10 minuten in de oven plaatsen zodat ze weer krokant worden. Wel laten afkoelen voordat je ze eet.
Ik had wat afdekkingsdeeg over (best veel, zou ik zeggen), dan heb ik er een paar eetlepels rechtstreeks in de papierenbakjes gedaan. In het midden heb ik een kuiltje gemaakt en een eetlepel room met een paar frambozen gezet. Erg lekker en mooi zacht!
75 g suiker
2 eidooiers
75 g suiker
65 ml koud water
188 g tarwebloem
1/2 zakje bakpoeder
65 ml neutraal smakende olie (ik heb rijstolie gebruikt)
Klopt de eiwitten met de suiker totdat ze pieken hebben en als je de kom omkeert vallen ze niet om. Daar heb je best wat tijd en geduld voor nodig.
Klop de dooiers met de suiker totdat ze wit en schuimig zijn, voeg dan de olie en het water in een straaltje toe totdat je een dun beslag hebt. Rustig aan, lepel bij lepel, doe de met de bakpoeder gezeefde bloem erbij. Niet meer kloppen. Aan het einde worden de geklopte eiwitten heel voorzichtig toegevoegd.
Banketbakkersroom
500 gr volle melk
3 eieren
95 gr bloem
120 gr suiker
de schil van een bio citroen
Klop de eieren met de suiker en de geraspte gele schil van de citroen. Voeg langzaamaan de bloem en dan in een dun straaltje, steeds roerend, de melk toe.
Plaats de kom in de magnetron op het maximum vermogen voor 5 minuten, daarna roeren en dan steeds opwarmen voor 1 minuut, roeren, opwarmen enz. totdat de crème mooi dik wordt en begint te koken.
Op het fornuis, breng de ingrediënten langzaam aan de kook terwijl je steeds blijft roeren om te vermijden dat het aanbrandt.
Laat de room goed afkoelen.
De taartjes in elkaar zetten
Rol het kruimeldeeg uit (hier vind je de trucjes om het goed te doen) en snijd er rondjes uit die iets kleiner zijn dan je papieren bakjes. Zet de rondjes deeg in de bakjes die je op hun beurt in een muffin bakblik zet zodat de taartjes behoiuden hun vorm en niet te wijd worden. Plaats een eetlepel goed koud banketbakkersroom in het taartje, 2 of 3 frambozen (of een rijpe aardbei) en bedekt de vulling met een eetlepel afdekkingsdeeg. Bak in de oven op 180 °C voor circa 20-25 minuten.
Let op: Het kruimeldeeg blijft niet lang krokant omdat de vulling nat is, dus je moet deze taartjes 's middags maken en 's avonds eten. Ook zou je ze een dag van tevoren maken en dan weer 10 minuten in de oven plaatsen zodat ze weer krokant worden. Wel laten afkoelen voordat je ze eet.
Ik had wat afdekkingsdeeg over (best veel, zou ik zeggen), dan heb ik er een paar eetlepels rechtstreeks in de papierenbakjes gedaan. In het midden heb ik een kuiltje gemaakt en een eetlepel room met een paar frambozen gezet. Erg lekker en mooi zacht!
3 commenti:
Sono molto belle e sicuramente deliziose.
Grazie e Complimenti
Carine e poi con un ripieno di crema e lamponi...buonissime!
Auguri di una serena Pasqua!
segui i tuoi impulsi...non chiederti come ti è venuto in mente di farle...Sono carinissime e il gusto lo immagino! Un abbraccio
Posta un commento