Mi piacciono moltissimo le crostate, adoro la ricotta e vado pazza per le pere.
Le pere ancora non ci sono, e quelle che vendono al mercato vengono dal Sud America, di solito l'Argentina. Gliele lascio volentieri, quelle cose dure e verdi che puzzano di frigorifero, io aspetto le pere europee, colte quasi mature che dopo un paio di giorni in fruttiera ti riempiono la cucina di un profumo dolce delizioso.
Intanto, vi metto questa ricetta, fatta più volte e sempre ottima. Basta avere le pere buone e una ricotta decente.
Crostata di ricotta e pere
Ingredienti: (dose per 8 persone)
Per la frolla:
250 gr farina
125 gr burro
70 gr zucchero
1 uovo piccolo
sale
Per farcire:
250 gr ricotta
400 gr pere sbucciate
1 cucchiaio di succo di limone
100 gr zucchero
2 uova
rum
1 stecca di vaniglia
In una ciotola, impastate la farina con il burro morbido a pezzetti, lo zucchero, i semini di mezza stecca di vaniglia, un pizzichino di sale e l’uovo. Trasferite l’impasto sulla spianatoia, lavoratelo brevemente poi avvolgetelo in poca pellicola trasparente e lasciatelo riposare in frigorifero per 30'.
Intanto pelate le pere, riducetele in dadolata e spruzzatele con un poco di succo di limone e un goccio di rum. A parte battete le uova con lo zucchero, quindi aggiungeteli alla ricotta e aromatizzate il composto con l'altra mezza stecca di vaniglia e 2 cucchiaiate di rum.
Tirate la pasta a mm 3 di spessore (guardate qui per il trucco su come tirarla sottile e tutta uguale) e con essa rivestite uno stampo da crostata ben imburrato; riempitelo con la ricotta e poi con le pere a cucchiaiate, distribuendo il tutto equamente. Infornate a 200° C non ventilato per 45'; cospargere di zucchero e infornare di nuovo per 15 minuti. Servite a fette.
~~~~ Nederlands
Ik vind de crostate erg lekker, het is een soort vlaai maar dan weer anders, want het kruimeldeeg is lekker krokant zoals die van een appeltaart.
Ik houd van ricotta, een romige, frisse, naar melk smakende en ruikende verse, zachte kaas.
Ik ben dol op peren.
Het is nu nog geen perenseizoen, de peren die ik op de markt zie komen uit Zuid Amerika, meestal uit Argentinië. Ik laat ze graag liggen, die harde, groene dingen die naar koelkast stinken, ik wacht op de Europese peren: ze worden bijna rijp geoogst en na een paar dagen in de fruitschaal vullen ze mijn keuken met een zoete, heerlijke geur.
Intussen, post ik dit recept, vaak gemaakt en altijd lekker. Het enige wat nodig is zijn goede peren en een fatsoenlijk bakje ricotta.
Het is nu nog geen perenseizoen, de peren die ik op de markt zie komen uit Zuid Amerika, meestal uit Argentinië. Ik laat ze graag liggen, die harde, groene dingen die naar koelkast stinken, ik wacht op de Europese peren: ze worden bijna rijp geoogst en na een paar dagen in de fruitschaal vullen ze mijn keuken met een zoete, heerlijke geur.
Intussen, post ik dit recept, vaak gemaakt en altijd lekker. Het enige wat nodig is zijn goede peren en een fatsoenlijk bakje ricotta.
Perentaart
Ingrediënten voor 8 personen
Voor het kruimeldeeg:
250 gr bloem
125 gr boter
70 gr suiker
1 ei
zout
Voor de vulling:
250 gr ricotta
400 gr peren (geschild)
1 eetlepel citroensap
100 gr suiker
2 eieren
rhum
1 vanillestokje
250 gr bloem
125 gr boter
70 gr suiker
1 ei
zout
Voor de vulling:
250 gr ricotta
400 gr peren (geschild)
1 eetlepel citroensap
100 gr suiker
2 eieren
rhum
1 vanillestokje
Meng in een kom de bloem met de zachte boter in stukjes, de suiker, de zaadjes van een halve vanillestokje, een snufje zout en het ei. Kneed het deeg kort, wikkel het in plastic folie en laat het in de koelkast rusten voor circa 30'.
Schil intussen de peren, snijd ze in blokjes en besprenkel ze met het citroensap en een beetje rum. Klop in een kom de eieren met de suiker, voeg de ricotta toe en breng de vulling op smaak met de zaadjes van het resterende halve vanillestokje en 2 eetlepels rhum.
Rol het kruimeldeeg tot een dikte van 3 mm (lees hier het trucje hoe je het makkelijk kunt doen) en bedek hiermee een goed beboterde bakvorm; schenk erin het ricottamengsel en schik erop de peren met behulp van een lepel, zodat ze de taart bedekken. Bak in de voorverwarmde oven op 200° C voor 45'; bestrooi de taart dun met suiker en zet weer in de oven voor 15 minuten. Serveer in punten.
2 commenti:
mmmm... deve essere di un buono...
Questa dev'essere buonissima, ne mangierei subito una fettina...
Ciao Daniela.
Posta un commento