20 agosto 2009

Pollo con i tomini
Kip met geitenkaasjes


I petti di pollo fresco di solito li compro a chili e poi li metto in freezer, così li ho sempre sotto mano quando torno dall'ufficio meno stanca del solito (che in questo periodo è una rarità).
Scongelarli nel microonde è questione di 10 minuti, quelli che servono a stendere il bucato, oppure a mettere sotto sale delle zucchine per poi saltarle in padella con olio e aglio e dare le patate da sbucciare all'autoctono di casa.

Pollo con i tomini

2 petti di pollo (cioè 1 doppio, cioè il petto di 1 pollo)
2 tomini sott'olio
un po' di pancetta tesa o un avanzetto di prosciutto secchetto
1/2 bicchiere di vino bianco
olio extravergine di oliva
sale e pepe

Tagliare i petti di pollo a fettine piuttosto sottili (ma se mi leggete dall'Italia, non serve, perché i petti di pollo li vendono già affettati).
Riscaldare poco olio in una padella e mettere a cuocere i petti di pollo a fuoco allegro, in modo da dorarli bene di fuori. Salare (poco) e pepare.
Tagliare la pancetta a pezzettini piccoli.
Quando il pollo è ben rosolato, sfumare con il vino.
Aggiungere la pancetta, girare per bene per far insaporire il pollo, poi aggiungere i tomini a pezzettini. Farli sciogliere in modo da creare una bella salsina e servire subito, prima che il pollo diventi troppo secco e duro.
Un paio di patate lesse ancora calde e una generosa cucchiaiata di zucchine trifolate ci stanno benissimo.
I puntini rossi nella foto sono quelli del peperoncino dell'olio dei tomini.

Il mio amico importatore Jacopo Biadene mi ha venduto (o forse regalato, visto che ancora non mi ha mandato la fattura) lo scorso mese un barattolo enorme di tomini in olio aromatizzato alle erbe e con taaaanto peperoncino. Questa è il terzo esperimento di impiegare i tomini.
Il primo è stato i fusilli alla crudaiola e il secondo è stato un'insalata.
Italiani d'Olanda che cercate ottimi tomini, ora sapete a chi dovete rivolgervi!

~~~~~ Nederlands

Soms koop ik hele kilo's verse kipfilet om het in te vriezen. Op deze manier heb ik altijd wat kipfilet bij de hand als ik minder moe dan gewoonlijk (maar het is vrijwel zeldzaam in deze periode) thuiskom van kantoor.
De bevroren filets in de magnetron laten ontdooien is een kwestie van 10 minuten, precies wat je nodig hebt om de was op te hangen, de courgettes te snijden en met zout te besprekelen om ze te bakken met een teentje knoflook in een bodempje olie en de aardappelen te laten jassen aan de huisgenoot.

Kip met geitenkaasjes

2 kipfilets (dwz 1 dubbele kipfilet, ik bedoel de borst van 1 kip)
2 geitenkaasjes in olie
wat spek, het liefst pancetta of een overblijfsel rauwe ham
1/2 glas witte wijn
olijfolie extravergine
peper en zout

Snijd de kipfilets in dunne, brede plakjes (maar als u dit vanuit Italië leest, hoeft het niet, want daar wordt kipfilet in dunne plakjes verkocht bij de supermarkt).
Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de kipfilets op middelhoge vuur zodat ze mooi bruin worden. Breng op smaak met (weinig) zout en wat peper.
Snijd de pancetta in kleine stukjes.
Zodra de kip mooi bruin is, blus hem af met de wijn.
Voeg de pancetta toe, laat de kip even op smaak komen, dan voeg de geitenkaasjes in stukjes toe. Laat ze smelten zodat je een lekker sausjes krijgt en serveer meteen voordat de kip te droog en taai wordt.
Een paar gekookte aardappeltjes en een flinke lepel gebakken courgettes erbij passen uitstekend bij deze kipfilets.
De rode puntjes in de foto zijn de pepertjes uit de olie van mijn geitenkaasjes.

Mijn vriend en importeur van Italiaanse delicatessen Jacopo Biadene heeft mij vorige maand een grote pot Italiaanse geitenkaasjes in olie met kruiden en veeeeeel pepertjes verkocht (of misschien cadeau gegeven, aangezien hij me nog geen rekening heeft gestuurd). Dit is mijn derde experiment om deze kaasjes creatief in de keuken te gebruiken.
Mijn eerste experiment zijn de fusilli met rauwe tomatensaus geweest en de tweede is een salade geweest.
Italianen in Nederland en Nederlanders die hele lekkere tomini, geitenkaasjes, zoeken, nu wegen jullie bij wie jullie moeten zijn!

1 commento:

Unknown ha detto...

Geen tijd om lang te koken en toch een culinair hoogstandje met 5de smaak combi s!!!!! pancetta/kip en geitenkaas met pepertjes, we hebben de pan leeggeschraapt met ciabatta!! ciao en multo gracie Marina. Yda