Le torte salate sono un ottimo sistema per svuotare il frigorifero di piccoli avanzi.
Il ripieno di questa torta è formato da alcuni broccoli lessi sconditi, un avanzetto di provola fresca affumicata e dei pezzettini di filetto stagionatissimo di maiale condito con taaaanto pepe proveniente dalla Corsica. Un paio d'uova e un bicchierino di panna hanno legato il tutto.
Ma la cosa che più mi è piaciuta è stata la pasta brisée che ho ripreso dal
blog di Artemisia Comina.
Devo confessare che non avevo ancora mai fatto la pasta brisée. Per fare le torte salate ho finora sempre usato la pasta sfoglia comprata. Ecco, come scoprire l'acqua calda...
Usando la tortiera di porcellana bianca, ad un certo punto l'ho messa al livello più basso del mio forno elettrico, perché avevo l'impressione (e la paura) che la base non si stesse cuocendo bene.
Il risultato?
Eccezionale.
Una pasta croccante e sbriciolosa al punto giusto, anche quando l'ho riscaldata dopo un paio di giorni.
Grazie, Artemisia!
La pasta brisée di Artemisia
200 g di farina 00
1 uovo
100 g di burro
1 cucchiaino di sale
(eventualmente erbe secche e/o peperoncino in polvere a piacere)
Impastare velocemente e lasciare riposare in frigo una mezz'ora.
Tirare fuori e stendere con il sistema che ho già spiegato
qui per la pasta frolla.
~~~~~~~ Nederlands
Hartige taarten zijn een uitstekend systeem om kleine klikjes te verwerken.
De vulling van deze taart bevat wat gekookte broccoli, een stukje verse, gerookte provolakaas (soort gerookte mozzarella) en wat stukjes zeer droge varkenshaas, vol zwarte peper, uit Corsica. Twee eieren en een bekertje room hebben alles aan elkaar gebonden.
Maar wat ik het lekkerste vond is het brisée deeg (kruimeldeeg zonder suiker) waarvoor ik het recept uit de
blog van Artemisia Comina heb gebruikt.
Ik moet toegeven dat ik nog nooit brisée deeg had gemaakt. Tot nu toe heb ik altijd kant-en-klaar gekocht bladerdeeg gebruikt voor hartige taarten. Eigenlijk was het een beetje als de ontdekking van het warm water... vanzelfsprekend heerlijk!
Ik had een taartvorm gebruikt van wit steengoed en op een bepaald moment heb ik de taart op het laagste richel moeten plaatsen in mijn electrische oven, want ik had het idee (en de vrees) dat de bodem niet goed gaar werd.
Het resultaat?
Uitstekend.
Het deeg was krokant en kruimelig op de juiste manier, ook toen ik een restje taart heb opgewarmd na een paar dagen.
Grazie, Artemisia!
Het brisée deeg van Artemisia
200 g bloem
1 ei
100 g boter
1 theelepel zout
(eventueel gedroogde kruiden en/of Spaanse peper naar smaak)
Kneed snel een deeg van de ingrediënten en laat het een half uur in de koelkast rusten.
Haal uit de koeling en rol het uit volgens het systeem dat ik
hier heb uitgelegd voor zoete kruimeldeeg.
Nessun commento:
Posta un commento