31 ottobre 2008

Lasagne


Er is geen andere Italiaans gerecht dat mij zo vaak wordt gevraagd als lasagne.
Mijn moeder is er geen liefhebster van en heeft ze daarom niet zo vaak gemaakt, maar ik denk dat het komt omdat het best veel werk is, en met 3 kinderen en een man had ze liever snellere gerechten.
Afijn, na lang uitzoeken en uitproberen, heb ik een recept samengesteld dat mij (en mijn vriend) bijzonder smaakt. Het trucje is om een grote schaal lasagne te maken, in porties verdelen en die invriezen, dan heb je tenminste vaker plezier van je werk.
Wat mij betreft, is dit een zondagsgerecht bij uitsteek, dan heb ik de tijd om de saus zachtjes te laten garen.

Lasagne

Voor 8 personen:
Ingrediënten:
Voor de ragù di carne (tomatensaus - oftewel bolognaise saus):
1 stengel bleekselderij
1 wortel
1 ui
500 gr rundergehakt
6 blikjes tomaten
zout
peper
oregano
olijfolie extravergine

Was en schil de wortel, was de bleekselderij en pel de ui. Snipper de groenten heel klein en dun met een scherp mes.
Doe de olie in een ruime braadpan en bak de groenten op een matig vuur totdat de ui glazig is en de wortel zacht begint te worden. Voeg eventueel een paar lepels water toe.
Doe het gehakt erbij en laat hem licht verkleuren, maak hem goed los met een vork.
Voeg de tomaten toe en prak ze klein met een vork.
Breng op smaak met zout, peper en oregano en laat alles zachtjes stoven zonder deksel totdat de saus een beetje ingedikt is (circa 1 uur).
Voeg de eventuele verse basilicum toe alleen op het allerlaatste moment.

Voor de bechamelsaus:
1 l melk
100 gr boter
100 gr bloem
nootmuscaat

Doe de boter in een kom met deksel erop in de magnetron voor 1 minuut op 800 W. Voeg al roerend de bloem toe, schenk de melk beetje bij beetje erbij en roer alles goed. Zet de kom zonder deksel terug in de magnetron voor 7 minuten op 800 W. Voeg zout en nootmuscaat toe en roer goed met een garde. Zet weer voor 4 minuten in de magnetron of totdat de saus net zo dik als vla wordt.

Voor de lasagne-opmaak:
200 gr vers geraspte parmigiano
1 pak lasagna-vellen (500 gr)
klontje boter (om de schaal in te vetten)

Zet de oven aan op de temperatuur die aangegeven is op de verpakking van de lasagne. Vet een ovenvaste schaal in met een klontje boter en doe een paar lepels ragù en bechamel op de bodem. Leg een laagje lasagna-vellen in de schaal en bedek ze goed met ragù en bechamelsaus; strooi een dun laagje parmigiano erop.Leg een tweede laag lasagna-vellen erop en bedek ze goed met ragù, bechamelsaus en parmigiano. Ga zo door met het toevoegen van laagjes pasta en saus totdat de ragù op is (als het goed is, moet je genoeg bechamel overhouden om nog een laatste laagje lasagnavellen te kunnen bedekken).
Bestrooi rijkelijk met parmigiano en dek de schaal af met aluminiumfolie.
Plaats de lasagne in de voorverwarmde oven (zie temperatuur op de verpakking van de lasagna-vellen) gedurende de tijd die daar ook aangegeven is (meestal 30 minuten).
Haal de folie eraf en laat de bovenste laag in enkele minuten nog knapperig en lichtbruin worden. Laat de lasagne 5 minuten afkoelen voordat je ze gaat snijden en serveren.**************** TIPS ******************

De ragù en de bechamelsaus moeten dun zijn (maar niet waterig) want er is vocht nodig om de lasagna-vellen zacht te krijgen. Als de sauzen te dik zijn, blijven de lasagne hard; als de sauzen te waterig zijn, krijg je een soort slappe soep in je bord. De gulden middenweg moet je zelf uitvinden door een paar keer te proberen.
De recept van de bechamel in de magnetron klopt wat dikte betreft, en de ragù zul je maar een klein uurtje laten indikken, of nog minder indien je goede kwaliteit gepelde tomaten op de kop hebt getikt.
Ook moeten beide sauzen goed heet zijn, anders blijft de lasagna koud in het midden.
De lasagne zijn makkelijk te portioneren en in te vriezen.
Je haalt een portie ’s avonds uit de vriezer en zet je het in de koelkast om langzaam te ontdooien als je ze de dag erna wil eten. Je kunt lasagne het best in een schaal met deksel in de oven opwarmen, zodat ze niet uitdrogen.

Nessun commento: