domenica 12 ottobre 2008

Risotto met pompoen en doperwtjes

De moeder van mijn kleine exotische vriendje vertelt dat hij niet van pompoen houdt.
"Onmogelijk", is mijn reactie, "het is zoet, alle kinderen houden van zoet!"
"En toch, toen hij het heeft geproefd, zei hij dat hij het niet lekker vond, het had geen smaak."
"Ah, maar dit is iets anders, lieve vriendin, je zoonis een lekkerbek als je goed weet, je mag niet hem kennis laten maken met een smakeloze pompoen en dan verwachten dat hij het lekker vindt! Wij zijn gewend aan lekkere producten, en als het eens per ongeluk krijgen we iets minder lekkers, dat herkennen we en weten dat er ook lekkere pompoenen bestaan, maar hij heeft geen referentiekader hierover, dat weet je beter dan ik!"
"En dus, hoe lossen we het pompoenprobleem op?"
"Wat voor soort pompoen heb je hem laten proeven?"
"Die met de harde, bruinige schil."


Muskaatpompoen

"Het klopt, de muskaatpompoen, die wij Hongaarse pompoen noemen, is de meest smakeloze pompoen die je tegenwoordig op de markt treft. Heb je ooit flespompoen geproefd? Het is zoet, met een compact vruchtvlees."

Flespompoen of butternut
"Nee, nooit geproefd maar ik ben benieuwd."
"Mooi, dan maken we er een lekkere risotto mee. En we doen ook deze volgegroeide peultjes erbij, sugar snaps, volgens mij passen ze er uitstekend bij en maken een mooi kleurcontrast. En wat onze portie groente betreft zijn we ook klaar."

Risotto met pompoen en doperwtjes van Marina

Voor 4 personen

500 gr Carnaroli-rijst (of Arborio)
een halve flespompoen
1 kleine ui
200 gr sugar snaps o gewone doperwtjes
1 eetlepel olijfolie extravergine
zout
verse thijm
25 gr boter

Fruit de fijngesnipperde ui in de olijfolie op laag vuur, totdat het bijna gesmolten is.
Voeg de geschilde en in blokjes gesnede pompoen toe en laat het zachtjes fruiten totdat het makkelijk door een vork in te prikken is.
Voeg de rijst toe en bak hem totdat het mooi doorzichtig is geworden.
Bedek de rijst met circa 1 cm kokend water.
Roer af en toe de risotto en drink een glaasje wijn terwijl je met je vriendin kletst, steeds een oogje in het zeil van de rijst houdend.
Blijf water toevoegen indien nodig totdat de rijst beetgaar is.
Voeg zout en tijm toe en haal van het vuur af.
Roer de boter goed doorheen, zet een deksel op de pan en ga de tafel dekken.
Serveer.

"Ah, maar jij gebruikt geen bouillon!"
"Het is waar, ik vind dat te overheersend en alle smaken vlakker worden, net als met parmigiano. Zonder bouillon en zonder parmigiano kun je beter de basissmaken van een gerecht proeven, in dit geval het zoete van de pompoen en de doperwtjes en de zacht kastanje-achtige smaak van deze fantastische biologische Carnaroli rijst van mijn vrienden uit de Mulino Sobrino uit La Morra, in Piemonte."

1 commento:

Dude ha detto...

Buonissima la ricetta...la pompoen mi fa venire in mente il film di Benigni "Tassisi di notte"...che ridere
http://nl.youtube.com/watch?v=dCKxro6s7e8&feature=related
dai 3:02