La pasta alla carbonara è uno dei piatti più veloci che c'è, battuto solo dagli spaghetti aglio, olio e peperoncino.
Mi sconvolgo tutte le volte che vado al supermercato (e per fortuna ci vado poco!) a vedere negli scaffali sacchetti di polverine che magicamente si trasformano in una salsa bianca in cui nuotano micropezzetti di prosciutto (si spera!) disidratato. O barattoli di vetro oppure di plastica nel banco frigo con dentro una salsa dalla consistenza besciamellosa, o peggio ancora, spaghetti sottovuoto cosparsi di salsa bianca.
Ma come gli viene in mente alla gente che la pasta alla carbonara è condita con una salsa bianca?
Ho provato a chiederglielo, agli olandesi, ma nessuno è riuscito a darmi una risposta.
Ora gli metto la ricetta in olandese, sia mai che qualcuno si ravveda...
~~~~ Nederlands
Pasta met carbonara saus is een van de snelste pastagerechten die er bestaan, alleen spaghetti met knoflook, olijfolie en rode peper is sneller te bereiden.
Maar telkens als ik naar de supermarkt ga (en gelukkig gebeurt dit niet al te vaak!), zie ik in de schappen "carbonara" zakjes met poedertjes erin die bij aanraking met een scheut water of melk op een magische manier veranderen in een witte saus waarin microstukjes gedroogde ham (dat hoop je!) zwemmen. Of glazen (en nog vaker plastic) potjes in de koeling met erin een soort bechamelsaus met erop de naam "carbonara", of nog erger: vacuum verpakte gare spaghetti bedekt door een witte saus.
Hoe verzint men dat de carbonara een witte saus is?
Ik heb het een aantal Nederlanders gevraagd, maar niemand kon me een bevredigend antwoord geven.
Hieronder het recept voor een fatsoenlijk bord spaghetti alla carbonara, zoals het hoort en zoals mijn moeder die maakt.
Spaghetti alla carbonara
400 gr spaghetti
150 gr guanciale (kinnebakspek, te vervangen door pancetta)
2 eetlepels olijfolie extravergine
flinke hoeveelheid versgeraspte zwarte peper
4 eieren
geraspte pecorino kaas
Zet een pan water op en doe zout en de spaghetti erin zodra het water kookt.
Snijd de guanciale of pancetta in kleine blokjes en bak ze zachtjes in een pannetje met de olijfolie.
Klopt in een kom de eieren goed los, voeg veel zwarte peper (alla carbonara = op de manier van de (houts)kool-branders) en de kaas toe zodat er een dikke saus ontstaat.
Inmiddels zijn de spaghetti klaar.
Giet ze af, doe ze weer in de pan en voeg de eiersaus en de spekjes toe.
Roer alles snel door elkaar zodat de eieren goed kunnen stollen.
Klaar!
Geen potje dat er tegen kan!
4 commenti:
Voor foto's zie: http://www.blablablog.nl/B1038127581/C1863250349/E445601485/index.html
Nou, Rudi, vooruit dan met dat knoflook, maar room of melk... noorderling!
Mooie fotoreportage, trouwens!
Olandesi e tedeschi sono proprio uguali in fatto di cucina italiana :-) E quei sacchetti con il mix di spezie pronto per gli spaghetti aglio e olio? Certo che vogliono sempre la pappa pronta per le cose più semplici.
Io qui ho l'impressione che ci sia un revival della panna nei sughi. Parlando con degli amici ristoratori mi dicono che i clienti chiedono sempre di più il "goccio di panna". Torna anche la bistecca al pepe verde con la panna.
È una vita che non faccio la carbonara. Mi ha fatto venire una certa voglia.
Buon we cara.
Alex
http://fotoefornelli.com/
http://www.blablablog.nl/spaghetti-carbonara/
Dit is de nieuwe link naar de carbonara van Rudi
Posta un commento