11 marzo 2009

De Spaghettiflat


Deze is de omslag van het langverwachte boek De Spaghettiflat van Daniela Tasca, die al in 2007 een mooie televisiedocumentair had gemaakt met dezelde titel in samenwerking met Tonino Boniotti. En nu, voor wie de documentair heeft gemist, is er het boek.
Het boek vertelt, via een serie prachtige foto's, over een groep Italiaanse migranten die aan het einde van de jaren '50 naar Nederland kwam en rond 1965 in hetzelfde flatgebouw woont (eigendom van hun werkgever, de Amsterdamsche Droogdok-Maatschappij) in Poelenburg te Zaandam, ten noorden van Amsterdam. Deze groep migranten zijn een beetje vreemd voor de toenmalige Zaandammers, die amper gewend waren aan buitenlanders. De Italianen proberen langzaamaan te integreren, de taal te leren en een eigen weg te vinden in de Nederlandse maatschappij, zonder de eigen culturele roots uit Apulië of Campanië te vergeten. Deze integratie slaagt ook dankzij een sterke solidariteit en loyaliteit onderling.
Daniela Tasca beschrijft de integratieproces van zo'n honderd Italiaanse families in Zaandam, waar de Nederlandse samenleving vandaag anders eruit zou zien als deze migranten ergens anders waren gaan werken.
Het boek wordt zondag 5 april vanaf 14 uur bij het Zaans Museum gepresenteerd.

Daniela Tasca is in Palermo geboren en heeft talen en taalkunde gestudeerd aan de universiteit van Palermo en Amsterdam, waar ze sinds 1989 woont en werkt. Ze is (theater)schrijfster, journaliste en tv-programmamaakster.

1 commento:

Italie emigratieverhalen ha detto...

Grappig, op Sardinië kwamen wij een oud-werknemer van Polynorm in Bunschoten tegen met verhalen over hoe het er destijds aan toe ging. We hebben hem nog kunnen helpen met zijn pensioenaanvraag. Te lezen in mijn boek Méér Italiaanse Toestanden http://italiaanse-toestanden.duepadroni.it