06 giugno 2009

Vandaag: Tweede Smaakmarkt op Westergasfabriekterrein


Vandaag ga ik naar deze markt.
Vorig jaar is het een groot succes geweest, ik heb er heerlijke producten gekocht en/of geproefd: Opperdoeze Ronde-aardappeltjes (nu in het seizoen), honing, Texelse rauwmelkse schapenkaas gerijpt zonder plastic eromheen (superlekker!), wei-drankjes (erg gezond), asperges en subtiel gerookte gekookte beenham (voor mijn diner van die avond!), yogurt van schapenmelk (meteen eraan verslaafd geworden, ik kan geen andere yogurt meer hebben voor mijn ontbijt!) en nog veel andere lekkernijen.
Ik ben benieuwd wat ik vandaag ga treffen.

Onderstaand tekst heb ik van mijn vriend Sándor Schiferli van Slow Food Amsterdam ontvangen.

Bijzonder, duurzaam en lekker eten bij Holland Food Festival

Als onderdeel van Festival Amsterdam Duurzaam houdt Slow Food Amsterdam op zaterdag 6 juni het jaarlijkse Holland Food Festival. Centraal tijdens dit festival bij het Westergasterras staat een smaakmarkt, waar Amsterdammers kunnen proeven en genieten van producten uit de ommelanden van de stad. Producenten uit onder andere het Groene Hart, kloppend hart zullen hun ambachtelijk gemaakte, lekkere en eerlijke waar aanbieden.

In 2009 is Amsterdam uitgeroepen tot Hoofdstad van de Smaak, met als motto “Amsterdam, Stad van 1001 Smaken’. Gedurende het hele jaar vinden er activiteiten plaats die aandacht vragen voor lekkere, pure en eerlijke producten. Het Holland Food Festival maakt onderdeel uit van de festiviteiten.

Voor elk wat wils
Bij de smaakmarkt op het Westergasfabreikterrein is er voor elk wat wils. Kinderen kunnen smaaklessen volgen van smaakkok Edgar Buhrs. Kijk de kunst af van de professionele koks die het tegen elkaar opnemen tijdens de voorronde van prof-koks, georganiseerd door de Amsterdamse Stadsspelen. Men zal versteld staan van de heerlijke gerechten die te maken zijn met producten die van zo dichtbij komen.
Het Holland Food Festival is een onderdeel van Festival Amsterdam Duurzaam en duurt van 11.00 tot 17.00 uur.

Ontmoetingsplaats
De smaakmarkten vormen een ontmoetingsplaats, waar boeren uit diverse streken en consumenten uit de stad elkaar treffen. Stedelingen die nog niet vertrouwd zijn met producten uit het ommeland kunnen proeven van het aanbod uit hun omgeving. Deze producten zijn zowel in de Hollandse als de buitenlandse keuken goed toepasbaar. Bezoekers van de markt kunnen ook meteen afspraken maken met de boeren om een kijkje te nemen op het boerenbedrijf.
De eerste smaakmarkt vond in maart plaats in het Amstelpark. Het Holland Food Festival is de tweede smaakmarkt van dit jaar.

Initiatiefnemers
Het Holland Food Festival wordt georganiseerd door Slow Food Amsterdam met ondersteuning van Proeftuin Amsterdam. Slow Food Amsterdam staat voor lekker, puur en eerlijk. De organisatie is voorstander van streekgebonden biodiversiteit, waar nog met eerbied en respect voor dier, plant, natuur en mens gewerkt wordt.
Proeftuin Amsterdam is een initiatief van de gemeenten Amsterdam, Zaanstad, provincie Noord-Holland en het ministerie LNV. Doel van het initiatief is om gezond, lekker en verantwoord eten en drinken bereikbaar te maken voor de inwoners van Amsterdam. De ingrediënten van deze producten worden zo veel mogelijk geoogst in de vruchtbare omgeving van Amsterdam.

Nessun commento: