28 novembre 2008

Recept van: i nocci atterrati di zia Vittoria

Zia Vittoria is de jongste van mijn nonna’s zusters, geboren in 1918, na het eind van de eerste wereldsoorlog. Dit verklaart ook haar naam, en het feit dat zij de enige zus van mijn oma is, die geen nummertje-naam heeft. Het zit zo, met die namen: vanaf zia Filomena, de vierde dochter, heten ze in volgorde Quartina, Quintina (dat is zia Amelia), Sestina (die samen met zia Ottorina geen tweede naam had) en tussen hen Settimia (mijn nonna Peppina). Toen, net na de oorlog, kwam de Vittoria.

I nocci atterrati zijn gecaramelliseerde amandelen voor bij de koffie, bij de bruidstafels en andere feestgelegenheden. Zia Vittoria maakt ze in een koperen pannetje, maar een pan met een dikke bodem is ook goed. Waarom vertel ik dat? Want bij elke grote gelegenheid horen in Italie bomboniere, rituele amandelbonen in een vrolijk verpakking. Die krijgt u dus ook bij onze Festa della radio, overmorgen.

Ingrediënten:
1 kg. amandelen met de bruine schil nog aan
1/2 kg. suiker
2 glazen water
1 geraspte citroenschil
De amandelen op een ovenblik plaatsen en 20 minuten in warme oven roosteren. Maak in een (koperen) pannetje een siroop van de suiker, water en citroenschil, en blijf mengen met een houten lepel tot de siroop een draad maakt vanuit de lepel. Dan de geroosterde amandelen in de pan doen, blijven roeren op lage vuur tot de siroop een korstje rond de amandelen heeft gemaakt. Zorg dat het mengsel niet op de bodem plakt. Als ze klaar zijn, leg ze plat op een bord, marmeren blad of stalenaanrecht tot ze koel worden.

Nessun commento: