11 marzo 2014

Mijn newsletter van maart 2014

Cari amici,

Het lijkt alsof het in maart, met het mooie lenteweer, niet alleen de krokusjes in grote getallen uit de grond komen maar ook veel initiatieven op Italiaans etengebied. Ik kijk ook alvast vooruit naar april, zodat jullie op tijd de agenda kunnen reserveren.
Ik hoop jullie te mogen begroeten bij een van deze evenementen.


Culinaire ronde van Italië
De volgende datum voor mijn lezing over bekende en minder bekende Italiaanse gerechten is zondag 6 april van 15.00 tot 16.30 uur in Amsterdam bij Scuola d'Italia.
We gaan een culinaire ronde van Italië doen met foto's om van te watertanden van (voor velen waarschijnlijk) onbekende gerechten. Ik geef ook veel tips en trucs over gerechten en natuurlijk een paar lekkere, snelle recepten. Neem daarom pen en papier mee!

Zondag 6 april 2014 van 15.00 tot 16.30 uur in Amsterdam
Kosten: Euro 7,50 per persoon, inclusief een kopje thee (of een glaasje dessertwijn voor de liefhebbers) met heerlijke zelfgemaakte koekjes.
Aanmelding: per e-mail naar info@nerodavola.nl
Adres: Sint Jansstraat 37 in Amsterdam (achter de Dam)
Voertaal: Nederlands


Diners annex wijnproeverijen

Na het succes van het eerste diner annex wijnproeverij bij Ristorante L’Ozio, waarbij de onbekende wijnen van Lombardije werden geproefd samen met typische gerechten uit de stad Brescia, gaat sommelier Barbara Summa door met het schenken van bijzondere wijnen bij speciaal ervoor samengestelde menu's. Ik zal dan de gerechten uitleggen.
Het volgende diner is zondag 16 maart, het thema is toch nog geheim. Houd daarom de Facebookpagina van Da Gustare en van L'Ozio Amsterdam in de gaten!

De data en thema's van de volgende proeverijen zijn (onder voorbehoud):
20 april: krachtige en toch zachte wijnen uit Abruzzo
11 mei: Sangiovese di Romagna, wijnen met karakter
15 juni: Salento, de hak van de laars

Kosten: Euro 50 per persoon, inclusief een 4-gangendiner en alle wijnen
Lezers van dit newsletter betalen Euro 45 indien ze bij de reservering 'Nero d'Avola' noemen
Aanmelding: per e-mail naar info@ozioamsterdam.com of telefonisch 020 470 81 83
Adres: Ristorante L’Ozio, Ferdinand Bolstraat 26, Amsterdam


Aperitivo Da Gustare

Tijdens deze reeks borrels kunt u een aantal bijzondere producten proeven die u via Da Gustare rechtstreeks bij de producent in Italië kunt bestellen. Ze worden dan meegenomen in de reguliere transportronde van Italo Express Courier en de kosten worden onder alle deelnemers gedeeld. Denk bijvoorbeeld aan een stuk pecorino di Farindola uit Abruzzo, de enige Italiaanse schapenkaas die met varkensstremsel wordt gemaakt, of zakjes geurige saffraan uit Navelli voor uw risotto.
Dit alles onder het genot van een glas wijn en een gezellig praatje met andere smulpapen als u.

Vrijdag 4 april van 16.00 tot 19.00 uur
Locatie: Libreria Bonardi, Entrepotdok 26, Amsterdam
Kosten: Euro 10 per persoon
Aanmelding: per e-mail naar info@dagustare.com of telefonisch 0647 254 144


Restaurant Week

Van 7 tot 23 maart kunt u kennis maken met veel restaurants in heel Nederland tegen een speciale prijs: een 3-gangen verrassingsmenu voor Euro 27,50 excl. drankjes.
Maar ik zou mijzelf niet zijn als ik niet al wist wat mijn favoriete Italianen in Amsterdam in petto hadden.

Bij Ristorante L’Ozio kunt u kiezen uit de volgende specialiteiten:

Voorgerecht
Speck con ricotta salata e tartufo (Italiaanse lichtgerookte ham uit Süd Tirol met geraspte ricottakaas en zwarte truffel)
Gamberoni al forno su vellutata di peperoni (grote garnalen uit de oven met een paprika vellouté saus)
Sfogliatina con mozzarella di bufala e porcini su fonduta (bladerdeegpakketje met buffelmozzarella en eekhoortjesbrood op een lichte kaasfondue)

Hoofdgerecht
Tagliata con salsa al crescione (entrecote met een saus van waterkers)
Sogliola con salsa al limone e capperi (tongschaarfilet met een saus van citroen en kappertjes)
Ravioli bresciani ripieni di patate (typische ravioli uit de stad Brescia gevuld met aardappelen)

Nagerecht
Selezioni di dolci della signora Sandra (de desserts gemaakt door signora Sandra)

Bij Il Bàcaro kunt u kiezen uit de volgende specialiteiten:

Voorgerecht
Antipasto misto (selectie van vleeswaren, kazen en visbereidingen)
Testina di vitello con speck croccante, melograno e kren (kalfsvleesterrine met krokante spek, granaatappelsap en mierikswortel)
Terrina di asparagi con salsa di scampi (aspergesterrine met langoustinesaus)
Mousse di caprino siciliano in foglia di fico con pere, mandorle e melata (geitenkaasmousse met peer, amandel en honingdauw)

Hoofdgerecht
Risotto con asparagi, zenzero e cialda di caprino (risotto met asperges, gember en een geitenkaaswafel)
Baccalà alla vicentina con croccante di mais (zachtgegaarde stokvis met knapperige maïscrostini)
Bis di agnello con collo e pancia in agrodolce di Aglianico del Vulture ‘07con millefoglie di melanzane (lamsnek en –buik in een zoetzure Aglianicowijnsaus met een millefeuille van aubergines)

Nagerecht
Mousse di ricotta con mele caramellizzate e croccante al miele di arancio(mousse van ricotta-kaas met een krokantje van appels en sinaasappelhoning)

Van 7 tot 23 maart 2014
Kosten: Euro 27,50 per persoon, excl. drankjes
Aanmelding: via www.restaurantweek.nl
Adres: Ristorante L’Ozio, Ferdinand Bolstraat 26, Amsterdam
Adres: Il Bàcaro, Vijzelstraat 97, Amsterdam


Lunchstrippenkaart

Bij Il Bàcarokunt u sinds kort een lunchstrippenkaart aanschaffen die u ook kunt delen met andere vrienden. Dan kunt u kiezen voor een soep of salade en een pasta van de dag met koffie toe. De kaart is 40 dagen geldig.
Kosten: Euro 90 voor 10 lunches of Euro 165 voor 20 lunches
Adres: Il Bàcaro, Vijzelstraat 97, Amsterdam


Italiaanse cursussen

In maart beginnen bij Scuola d'Italia enkele nieuwe, kortlopende cursussen Italiaanse taal om u klaar te stomen voor de vakantie in Italië. Ook start er een conversatiecursus later op de dinsdagavond.
Kijk voor meer informatie op www.ScuoladItalia.nl.


Theater in het Italiaans - of in geen taal?

Theatergroep Quelli di Astaroth gaat door met hun succesvolle reeks openpodiumvoorstellingen in hun knusse kamertheater in hartje Amsterdam.
In maart staan twee voorstellingen op de agenda:
15 maart: Meet Pier Paolo Pasolini: een special avond voor deze Italiaanse schrijver, film-maker en total artist. Met Mel Ferràr. Selected poems, fragments of theatre plays and video material.
In het Italiaans met Engelse vertaling/ondertiteling.
22 maart: Omnia Sunt Communia: Special event dedicated to us, human beings. Are we monads, single units? Or are we social animals? Actors, musicians, artists and people perform and confront their visions.
Aanvang: 20.30 uur
Adres: Sint Jansstraat 37, Amsterdam (achter de Dam)
Kosten: donatie


La Boutique del Caffè

Amsterdam is een echte Italiaanse koffiebranderij rijk. Daniele Palma, koffiespecialist uit Rome, is kort geleden een echte torrefazione gestart in De Pijp. Bij La Boutique del Caffè kunt u niet alleen versgebrande (en naar wens ook gemalen) koffie halen voor al uw koffiepotjes en -apparaten, maar ook genieten van een caffè of cappuccino met een taartje of koekje dat nog warm uit de oven van de mamma van Daniele komt.
Eerste Jacob van Campenstraat 38 hs, Amsterdam
Tel. 020 364 0500


Chocolade croccantini van Casa Autore bij De Bijenkorf

De bezoekers van Da Gustare 2013 weten het nog: die waanzinnig lekkere dunne chocolatjes met een knapperig hart van Antonio Autore.
De mooie doosjes zijn nu verkrijgbaar online en bij de grotere vestigingen van De Bijenkorf.




Abonneren op dit nieuwsbrief?

Als u dit nieuwsbrief rechtstreeks wilt ontvangen, stuurt u mij een bericht met als onderwerp "subscribe newsletter".

Nessun commento: