10 maggio 2010

Timballo di pasta e melanzane
Pastaschotel met aubergines

Ho appena passato un periodo in cui mi sono molto divertita a fare pasticci, timballi e affini, piatti conviviali da dividere con gli amici (la mia famiglia è lontana ma di sicuro avrebbe molto gradito).
Per questo timballo sono andata un po' a naso: melanzane fritte, mezze penne con abbondante sugo, un giro di mozzarella e prosciutto cotto (che però, all'assaggio, non ci azzeccava niente), ancora uno strato di pasta e pomodoro e poi via in forno a riscaldarsi.
La foto della fetta non ce l'ho, non ho fatto in tempo, il tutto è stato divorato in un nanosecondo.
Non è stato facile tagliarlo, questo timballo, le fette non sono venute belle compatte perché non c'era niente che legasse la pasta, ma la presentazione è stata davvero l'ultimo problema dei miei invitati!
Penso però che se servito freddo, tipo per un picnic, la pasta e il formaggio all'interno si compattino bene.

~~~~ Nederlands

Ik heb net een hele periode achter de rug waar ik heel veel lol heb gehad in het maken van timballen en andere ingewikkelde pastaschotels. Het zijn gerechten die ik het liefst met mijn vrienden deel (mijn familie is ver weg maar die zou er ook graag van hebben gesmuld).
Voor deze timballo heb ik geen echt recept gevolgd maar een beetje mijn fantasie achterna gelopen.
Ik heb eerst dunne plakjes aubergines in olijfolie gebakken en heb ermee een tulbandvorm bedekt. Dan heb ik kleine pasta heel beetgaar gekookt (mezze penne, ze zijn de helft zo lang als de gewone penne) en heb een grote pan lekkere tomatensaus gemaakt met enkel een soffritto: een mengsel van ui, wortel en selderij dat in een bodempje olijfolie aangezet wordt voordat de tomaten erbij komen. Zout en peper en oregano naar smaak en een uurtje zachtjes laten koken. Ik heb de mezze penne aangemaakt met een deel van de tomatensaus en de helft ervan in hun bedje van aubergines gelegd. Dan heb ik ze bedekt met een laagje tomatensaus (zie foto boven) en nog een laagje mozzarella en ham (deze laatste bleek niets toe te voegen aan dit recept en ik zou het ook niet meer gebruiken) (zie foto hieronder). De laatste lagen waren pasta en tomatensaus (zie foto 3 en 4). Nadat ik de overhangende plakjes aubergines over de vulling heb gevouwen (zie laatste foto), heb ik de timballo in de op 180° C voorverwarmde oven geplaatst voor een half uur, zodat de pasta warm werd en de mozzarella lekker kon smelten.
Ik heb geen foto van de plakjes, ik heb daar geen tijd voor gehad. De plakjes waren niet mooi compact maar dat heeft mijn genodigde niet gestoord. Ik denk dat dit gerecht koud geserveerd kan worden, bijvoorbeeld bij een picknick, dan is de kans groot dat de pasta aan elkaar blijft kleven.

3 commenti:

Unknown ha detto...

o mamma, che acquolina! è un vero capolavoro, complimenti!
a presto,
Alessandra

foto e fornelli ha detto...

Complimenti per la pazienza innanzitutto! Ce ne vuole a friggere quelle fettine così sottili. Ma suppongo che il risultato ripaghi per tutte le fatiche :-)

Un abbraccio
Alex

Antonietta Maria Gaeta😘 ha detto...

Dev'essere veramente buona. Complimenti per la preparazione!!!Un saluto da Tuorlo e Francy