Adoro le lasagne, credo di averlo già detto.
Questa versione vegetariana è molto semplice e non serve ricetta.
Per quanto riguarda le dosi, io faccio sempre la teglia più grande che ho, quella da 24x32 cm, tanto si mantiene un paio di giorni in frigo e ne metto sempre un paio di porzioni in freezer.
Per circa 500 gr di sfoglia fresca (oppure 650 gr di sfoglia secca) - io non la lesso mai prima, né quella fresca né quella secca -, faccio trifolare circa 1,5 kg di funghi, anche di diversi tipi e preparo un litro di latte di besciamella. Un paio d'etti di parmigiano grattugiato fresco (oppure l'equivalente in avanzetti di parmigiano, pecorino, caprino stagionato) completano il tutto.
Comincio con uno strato di besciamella, poi la pasta, poi una generosa spolverata di funghi, un bel po' di besciamella a bagnare tutta la pasta, una bella cucchiaiata di formaggio e così via fino all'ultimo strato di sola besciamella e parmigiano.
Copro bene la teglia con l'alluminio e metto in forno a 200 °C per una mezz'ora. Tolgo l'alluminio e lascio andare ancora una decina di minuti con il ventilato, così si forma la crosticina croccante sopra.
Consiglio il trucco di Daniela di sbuchettare bene la lasagna con un coltello prima di infornare, così si cuoce meglio. Funziona anche con le sfoglie secche (si sono ammorbidite nel frattempo!)
~~~~ Nederlands
Ik vind lasagne erg lekker, dat heb ik al gezegd, geloof ik.
Deze vegetarische versie is erg simpel en je hebt geen recept nodig.
Wat de hoeveelheden betreft, maak ik altijd het grootste bakblik die ik heb (24x32 cm), want lasagna blijft wel een paar dagen goed in de koelkast en de rest vries ik in.
Voor circa 500 gr verse lasagnabladen (of 650 gr gedroogd bladen) - ik kook het nooit van tevoren, noch de verse noch de droge -, bak ik circa 1,5 kg paddenstoelen, ook van diverse soorten, in olijfolie en knoflook in een koekenpan, en maak ik bechamelsaus met 1 liter melk (zie hier het recept voor goede bechamelsaus). Verder is er een paar ons versgeraspte parmigiano nodig (of evenzoveel overblijfsels van parmigiano, schapenkaas, gedroogde geitenkaas).
Ik start met een laagje bechamel, dan het deeg, dan een laagje gebakken paddenstoelen, een laagje bechamel om het deeg goed nat te maken, een flinke lepel parmigiano en zo verder tot de laatste laag van enkel bechamelsaus en parmigiano.
Ik bedek de bakblik goed met aluminiumfolie en zet deze in de oven op 200 °C voor een half uurtje. Dan haal ik de folie eraf en laat het nog 10 minuten met de heteluchtfunctie ingeschakeld, zodat er een krokant bovenlaag zich kan vormen.
Ik raad het trucje van Daniela aan om de lasagna goed in te prikken met een mes voordat je het in de oven zet, want het gaart beter. Het trucje werkt ook als je gedroogde lasagna bladen gebruikt, want die worden snel zacht.
Questa versione vegetariana è molto semplice e non serve ricetta.
Per quanto riguarda le dosi, io faccio sempre la teglia più grande che ho, quella da 24x32 cm, tanto si mantiene un paio di giorni in frigo e ne metto sempre un paio di porzioni in freezer.
Per circa 500 gr di sfoglia fresca (oppure 650 gr di sfoglia secca) - io non la lesso mai prima, né quella fresca né quella secca -, faccio trifolare circa 1,5 kg di funghi, anche di diversi tipi e preparo un litro di latte di besciamella. Un paio d'etti di parmigiano grattugiato fresco (oppure l'equivalente in avanzetti di parmigiano, pecorino, caprino stagionato) completano il tutto.
Comincio con uno strato di besciamella, poi la pasta, poi una generosa spolverata di funghi, un bel po' di besciamella a bagnare tutta la pasta, una bella cucchiaiata di formaggio e così via fino all'ultimo strato di sola besciamella e parmigiano.
Copro bene la teglia con l'alluminio e metto in forno a 200 °C per una mezz'ora. Tolgo l'alluminio e lascio andare ancora una decina di minuti con il ventilato, così si forma la crosticina croccante sopra.
Consiglio il trucco di Daniela di sbuchettare bene la lasagna con un coltello prima di infornare, così si cuoce meglio. Funziona anche con le sfoglie secche (si sono ammorbidite nel frattempo!)
~~~~ Nederlands
Ik vind lasagne erg lekker, dat heb ik al gezegd, geloof ik.
Deze vegetarische versie is erg simpel en je hebt geen recept nodig.
Wat de hoeveelheden betreft, maak ik altijd het grootste bakblik die ik heb (24x32 cm), want lasagna blijft wel een paar dagen goed in de koelkast en de rest vries ik in.
Voor circa 500 gr verse lasagnabladen (of 650 gr gedroogd bladen) - ik kook het nooit van tevoren, noch de verse noch de droge -, bak ik circa 1,5 kg paddenstoelen, ook van diverse soorten, in olijfolie en knoflook in een koekenpan, en maak ik bechamelsaus met 1 liter melk (zie hier het recept voor goede bechamelsaus). Verder is er een paar ons versgeraspte parmigiano nodig (of evenzoveel overblijfsels van parmigiano, schapenkaas, gedroogde geitenkaas).
Ik start met een laagje bechamel, dan het deeg, dan een laagje gebakken paddenstoelen, een laagje bechamel om het deeg goed nat te maken, een flinke lepel parmigiano en zo verder tot de laatste laag van enkel bechamelsaus en parmigiano.
Ik bedek de bakblik goed met aluminiumfolie en zet deze in de oven op 200 °C voor een half uurtje. Dan haal ik de folie eraf en laat het nog 10 minuten met de heteluchtfunctie ingeschakeld, zodat er een krokant bovenlaag zich kan vormen.
Ik raad het trucje van Daniela aan om de lasagna goed in te prikken met een mes voordat je het in de oven zet, want het gaart beter. Het trucje werkt ook als je gedroogde lasagna bladen gebruikt, want die worden snel zacht.
Nessun commento:
Posta un commento