05 agosto 2020

Focaccia al latte - Melkfocaccia



Piccolo esperimento con una ricetta data su un gruppo FB di panificatrici.

Focaccia al latte

500 g farina (00, 0, forte fate un po' con quella che avete) *
500 g latte
1/2 cucchiaino lievito di birra disidratato 
7 g sale
35 g olio

Lavorare l'impasto per 15 minuti nella planetaria **
Poi foderare una leccarda e rovesciate l'impasto e lasciar lievitare fino al raddoppio poi cuocere in forno preriscaldato a 180° per 30 minuti.

Note di Marina
* Ho messo 250 g farina bianca 11 g proteine e 250 g semola rimacinata
** Gli ho dato appena una mescolata per amalgamare l'impasto, facendo un paio di minuti di pieghe in ciotola, cioè prendendo un lembo dell'impasto e riportandolo verso il centro, e poi da capo girando la ciotola.
Molto morbida, sembra un Pan di Spagna. Ci sta bene anche un po' di marmellata dentro...
Da provare con un paio di cucchiaiate d zucchero.
Si mantiene morbida a lungo.

~~~~ Nederlands


Klein experiment met een recept gevonden op een FB groep van Italiaanse dames die thuis bakken.

Melkfocaccia 

500 g bloem (00, 0, Manitoba, wat je maar hebt) *
500 g melk
1/2 theelepel droge bakkersgist 
7 g zout
35 g olie

Kneed het deeg gedurende 15 minuten met je kneedmachine **
Vervolgens spreid het in een bakplaat spreiden en laat het rijzen tot het dubbel is geworden. Bak in een voorverwarmde oven op 180° gedurende 30 minuten (geen hetelucht!).

Notes van Marina 
* Ik heb 250 g gewone meel met 11 g eiwitten en 250 g harde tarwemeel (daarom is het zo geel)
** Ik heb het deeg alleen kort met de hand goed gemengd. Daarna heb ik een paar minuten lang "vouwen in de kom" gedaan, d.w.z. dat ik een zijkant van het deeg pakte, optilde en het naar het midden bracht, en dan de kom ronddraaide en begon opnieuw.
Het is een heel zacht focaccia, net als een sponscake. Ook lekker met een beetje jam erin...
Ik wil een keer proberen een paar eetlepels suiker toe te voegen.
Het blijft lang zacht en lekker.

Nessun commento: