28 gennaio 2019

Timballini di riso con ripieno di carne
Rijsttimbaaltjes met vleesvulling


Di timballini di riso ne ho fatti diversi, con vari ripieni (qui ne trovate un paio, ma ne ho fatti altri con asparagi verdi che devo cercare).

Per cominciare ho fatto un semplice risotto a cui ho aggiunto lo zafferano con del brodo vegetale fatto da me (non mi piace il dado).
Ho usato un carnaroli buonissimo della Cascina San Maiolo di Novara, se lo trovate accattatevelo senza pensarci due volte.
L'ho tenuto indietro di cottura, freddato bene, aggiunto poco parmigiano e due uova piccolissime e aggiustato ancora di sale.
Ho imburrato pesantemente 9 stampini di alluminio da babà (mai usati per i babà...) e cosparsi di farina bramata di mais, quella più grossetta per intenderci.
Ho fatto uno strato di riso tutto intorno agli stampini e l'ho riempiti con un misto di carne di salsiccia, macinato di manzo e funghi stufati con timo e un bel soffritto di carote, cipolle e aglio. Ho alternato una cucchiaiata di carne ad una di scamorza affumicata tagliata finissima (tranne in quelli per l'amico che non ama i formaggi ma che non ha scoperto la cucchiaiata di parmigiano nel riso).
Ho completato con una cucchiaiata di riso, avvolto nella pellicola e messo in frigo fino alla mattina di natale, quando l'ho tirati fuori per farli acclimatare prima di metterli in forno (180° C per circa 30 minuti, si deve fare una crosticina croccante sopra e il riso stacca dalle pareti - vedi foto qui sotto).
Per la salsa: panna e broccoli per l'amico non formaggioso (i suoi timballini l'avevo marcati in cima con un pezzetto di fungo e un rametto di timo) e panna e gorgonzola piccante per il resto della truppa.
Le salse le ho preparate facendo riscaldare / sciogliere in un padellino la panna fresca con i broccoli / gorgonzola.
Nel piatto ho messo un po' di salsa a specchio, il timballino e poi altra salsa sopra al riso.
Davvero buoni, e ovviamente comodi da preparare in anticipo.



~~~~ Nederlands



Ik heb vaker rijsttimbaaltjes gemaakt, telkens met verschillende vullingen (hier kun je er een paar vinden, maar ik heb er ook een versie gemaakt met groene asperges die ik nog moet opschrijven).

Om te beginnen heb ik een eenvoudige risotto gemaakt met saffraan en zelfgetrokken groentenbouillon (ik ben niet van de bouillonblokjes, ik vind ze echt vies smaken). Een pannetje water koken met een wortel, een ui en een stengel bleekselderij met een blaadje laurier is zo gebeurd.
Ik heb een halve kilo lekkere Carnaroli gebruikt van Cascina San Maiolo van Novara: als je deze rijst in de schappen vindt, koop hem meteen zonder erbij na te denken, veel te lekker!
Ik heb de risotto goed al dente bereid, snel afgekoeld en een beetje Parmezaanse kaas en twee vrij kleine eieren toegevoegd. Pas op het laatste heb ik het op zout aangepast.
Ik heb 9 babà-aluminium bakjes zeer dik beboterd (nooit gebruikt voor babà's ...) en bestrooid met maïsmeel, de grofste.
Ik heb de bakjes met een dun laagje rijst bedekt en daarna gevuld met een gebakken mengsel van varkensworst, gemalen rundvlees en gestoofde champignons met tijm en gebakken wortelen, uien en knoflook. 
Ik heb elke lepel vlees met een dun plakje gerookte scamorza-kaas afgedekt (behalve bij de timballini voor de vriend die niet van kaas houdt maar die de lepel Parmezaanse kaas in de rijst niet heeft ontdekt).
Ik heb de bakjes bedekt met nog een lepel rijst, afgedekt in plastic folie en in de koelkast gezet tot kerstochtend, toen ik ze eruit heb gehaald om op kamertemperatuur te laten komen voordat ik ze in de oven heb geschoven (180° C gedurende ongeveer 30 minuten, ze moeten een knapperige korstje krijgen en de rijst moet een beetje los van de randen van de bakjes komen - zie foto boven).
Voor de saus: room en broccoli voor de vriend die de kaas niet op prijs stelt
(zijn timballini had ik op de top met een stukje paddestoel en een takje tijm gemarkeerd) en room en pittige gorgonzolakaas voor de rest van de genodigden. De sauzen heb ik in een koekenpannetje bereid door de verse slagroom en de gekookte broccoli / gorgonzola samen te laten opwarmen / smelten.
Ik heb een beetje saus in het bord gedaan, dan de timballino en weer een beetje saus op de rijst.
Echt lekker en ook lekker makkelijk om van tevoren te bereiden.

Nessun commento: