27 settembre 2018

Biscotti al mais con fichi ed albicocche secche
Maiskoekjes met gedroogde vijgen en abrikozen


Questi biscottini sono un'elaborazione di un'altra ricetta che avevo provato tempo fa.
Cambiando il tipo di frutta secca all'interno, il biscottino si trasforma completamente. Trovo che la cottura dell'impasto a filone tipo "cantuccino" sia sempre un'idea fantastica per perdere poco tempo.

Biscotti al mais con fichi ed albicocche secche
200 gr farina di mais fioretto
200 gr farina bianca
150 gr burro a pomata
75 gr fichi secchi
75 gr albicocche secche
160 gr zucchero
mezza bustina di lievito per torte 
scorza di limone o arancia
4 uova medie
sale

Montare le uova con lo zucchero.
Tritare i fichi e le albicocche a pezzettoni.
Mescolare la farina di mais a quella di grano e aggiungere un pizzico di sale, la scorza di limone, il lievito con il burro morbidissimo. Aggiungere le uova montate e la frutta secca ed amalgamare bene l'impasto.
Poi formare dei cilindri di impasto, adagiarli sulla teglia coperta di carta forno e cuocere per 25/30 minuti a forno già caldo a 175°-180° C circa.
Con l'aiuto di una spatola passare i filoni su un tagliere e affettare come fossero cantucci.
Far freddare e far sparire in una scatola o regalare subito.


~ ~ ~ ~ Nederlands 


Deze koekjes zijn een spin off van een ander recept dat ik een tijdje geleden had uitgeprobeerd.
Door andere soort gedroogde fruit te gebruiken, wordt het koekje ook helemaal anders. Verder vind ik dat het bereidingssysteem van de staafjes à la "cantuccino" is een geweldig idee om snel klaar te zijn.

Maiskoekjes met gedroogde vijgen en abrikozen
200 gr zeer fijne maismeel (farina di mais fioretto)
200 gr bloem
150 gr boter, zeer zacht alsof het een zalfje is
75 gr gedroogde vijgen
75 gr gedroogde abrikozen
160 gr suiker
half zakje bakpoeder
fijngeraspte schil van een bio citroen of sinaasappel
4 eieren maat M
snufje zout

Klop de eieren met de suiker.
Hak de vijgen en de abrikozen in grove stukken.
Meng de twee soorten bloem door elkaar, voeg een snufje zout, de citroenschil, de bakpeder en meng de zachte boter erdoorheen. Voeg de eieren en de gedroogde vruchten als laatste. Je moet een mooi zacht deeg krijgen. 
Maak staven van het deeg (doe je handen in de bloem, dan blijft het niet plakken), leg ze op de bakplaat die je bedekt hebt met ovenpapier en bak ze tijdens  25/30 minuten in een voorverwaarmde oven op 175°-180° C.
Plaats de staven koek met behulp van een roerspan en snijd ze in stukjes alsof ze cantuccini waren.
Laat ze goed afkoelen en vervolgens snel verdwijenen in een blik of geef ze meteen cadeau.

Nessun commento: