Mi hanno sempre affascinato le Scotch eggs (uova scozzesi), un guscio sottile di carne intorno ad un uovo di gallina sodo. Però... però... c'è un però: troppo grandi per i miei gusti. A me le polpette piacciono piccole, 2 bocconi al massimo. Per questo ho comprato un porzionatore da gelato piccolo, così si fa prima e si fanno tutte uguali.
M'ero lasciata tentare da una confezione di uova di quaglia, così ho provato a fare le Scotch eggs versione mini.
Polpette di Marina con l'uovo di quaglia
Per 4 persone
500 gr macinato di manzo (o agnello)
2 uova
1 spicchio d'aglio
1 patata bollita e ridotta a purè (o del purè liofilizzato)
(1 tozzo di pane secco ammollato nell'acqua - e intendo pane vero, non quello olandese)
qualche rametto di prezzemolo o coriandolo fresco
2 cucchiai di formaggio grattugiato, preferibilmente pecorino, se no anche il parmigiano va bene
(peperoncino, timo o altre erbe a piacere, zenzero fresco o in polvere, cumino)
sale, pepe e olio extravergine per friggerle
24 uova di quaglia
Rassodare le uova di quaglia, farle freddare e pelarle (lavoro da certosini).
Mescolare la carne con le uova sbattute, il formaggio, il prezzemolo e l'aglio ben tritati, eventuali altre erbe e spezie, poi aggiungere il pane ben strizzato e il purè di patate. Sale e pepe a piacere e formare le polpette con il porzionatore da gelato.
Prendere una polpetta, metterla nell'incavo della mano e premere con il pollice dell'altra mano per farci una fossetta. Inserire l'ovetto di quaglia nella fossetta e ricoprirlo bene con la carne.
Riscaldare almeno un dito d'olio in una padella e quando è ben caldo friggere le polpette a fuoco moderato.
Girarle ogni tanto in modo da farle venire belle dorate da tutte le parti.
Nota di Marina
Si può sostituire l'ovetto di quaglia con un cubetto di formaggio saporito e fondente, tipo caciottina di pecora. Avvolgere il formaggio per bene con la carne, se no una volta fuso cola in padella e si ha la famosa polpetta col buco!
In olandese si chiamano gehaktballen kiekeboe [pronuncia chichebù), che tradotto letteralmente è polpette cucù.
Sapete quel gioco a nascondino che si fa con i bambini piccoli di nascondersi dietro una cosa qualsiasi e poi farsi vedere e dire: cucù! Beh, in olandese in questo gioco dicono kiekeboe!
E in Belgio le chiamano vogelnestjes, nidi di uccello.
Sapete quel gioco a nascondino che si fa con i bambini piccoli di nascondersi dietro una cosa qualsiasi e poi farsi vedere e dire: cucù! Beh, in olandese in questo gioco dicono kiekeboe!
E in Belgio le chiamano vogelnestjes, nidi di uccello.
~~~~~ Nederlands
Ik ben altijd gefascineerd geweest door Scotch eggs (in het Nederlands gehaktbal kiekeboe, in België vogelnestje), een dunne schil van vlees rond een hardgekookt ei. Maar... maar... er is een maar: ze zijn te groot voor mijn smaak. Ik hou van kleine gehaktballetjes, max in 2 hapjes moeten ze op zijn. Daarom kocht ik een klein ijs scoop, dat is sneller en ze zijn allemaal even groot.
Ik had een pakje kwarteleitjes gekocht, dus probeerde ik Scotch eggs in een mini-versie te maken.
Marina's gehaktballetjes kiekeboe
Voor 4 personen
500 gr gemalen rundvlees (of lamsvlees)
2 eieren
1 teentje knoflook
1 gekookt aardappel, geprakt tot fijne puree (of gevriesdroogd puree)
(1 stukje oud brood geweekt in water - en dan bedoel ik echt brood, geen fabrieksbrood)
een paar takjes peterselie of verse koriander
2 eetlepels geraspte kaas, bij voorkeur schapen, maar ook Parmezaanse kaas is goed
(Chilli peper, tijm of andere kruiden naar smaak, verse gember of in poedervorm, komijn)
zout, peper en extra vergine olijfolie om te bakken
24 kwarteleitjes
Kook de kwarteleitjes, laat ze afkoelen en pel ze (dat is een monnikenwerk).
Meng het vlees met de losgeklopte eieren, kaas, fijngehakte peterselie en knoflook, alle andere kruiden en specerijen, voeg dan het goed uitgewrongenbrood en de aardappelpuree. Zout en peper naar smaak en vorm de gehaktballen met een ijs scoop.
Neem een gehaktbal, plaats deze in de holte van je hand en druk met de duim van je andere hand een kuiltje erin. Leg het kwartelei er in en bedek het goed met het vlees.
Verwarm een dikke bodem olie in een pan en bak de balletjes bruin en gaar op matig vuur.
Draai ze af en toe zodat ze prachtig goudkleurig worden aan alle kanten.
Noot van Marina
Je kunt het kwartelei vervangen door een blokje zachte maar pittige kaas, zoals een jonge schapenkaasje. Wikkel de kaas goed om met het vlees, zodat het niet uitloopt in de pan als het smelt, want anders krijg je de beroemde gehaktbal met een gat!
Ik had een pakje kwarteleitjes gekocht, dus probeerde ik Scotch eggs in een mini-versie te maken.
Marina's gehaktballetjes kiekeboe
Voor 4 personen
500 gr gemalen rundvlees (of lamsvlees)
2 eieren
1 teentje knoflook
1 gekookt aardappel, geprakt tot fijne puree (of gevriesdroogd puree)
(1 stukje oud brood geweekt in water - en dan bedoel ik echt brood, geen fabrieksbrood)
een paar takjes peterselie of verse koriander
2 eetlepels geraspte kaas, bij voorkeur schapen, maar ook Parmezaanse kaas is goed
(Chilli peper, tijm of andere kruiden naar smaak, verse gember of in poedervorm, komijn)
zout, peper en extra vergine olijfolie om te bakken
24 kwarteleitjes
Kook de kwarteleitjes, laat ze afkoelen en pel ze (dat is een monnikenwerk).
Meng het vlees met de losgeklopte eieren, kaas, fijngehakte peterselie en knoflook, alle andere kruiden en specerijen, voeg dan het goed uitgewrongenbrood en de aardappelpuree. Zout en peper naar smaak en vorm de gehaktballen met een ijs scoop.
Neem een gehaktbal, plaats deze in de holte van je hand en druk met de duim van je andere hand een kuiltje erin. Leg het kwartelei er in en bedek het goed met het vlees.
Verwarm een dikke bodem olie in een pan en bak de balletjes bruin en gaar op matig vuur.
Draai ze af en toe zodat ze prachtig goudkleurig worden aan alle kanten.
Noot van Marina
Je kunt het kwartelei vervangen door een blokje zachte maar pittige kaas, zoals een jonge schapenkaasje. Wikkel de kaas goed om met het vlees, zodat het niet uitloopt in de pan als het smelt, want anders krijg je de beroemde gehaktbal met een gat!
Nessun commento:
Posta un commento