12 giugno 2014

Gelato senza gelatiera
IJs zonder ijsmachineDiciamo pure che il gelato è uno dei miei dolci favoriti.
Quando sono in Italia mi mangio volentieri uno gelato, rigorosamente cono e come gusti pistacchio e nocciola. Vaniglia se ci vedo i puntini neri, se no niente. E all'aeroporto di Fiumicino un trio di cioccolato alla gelateria Venchi. Arrivo presto in aeroporto apposta.
Qui in Olanda il gelato non mi tira più di quel tanto, neanche in estate. Credo dipenda dalla qualità, che è piuttosto bassa dappertutto. Mi piace quello di Tofani sul Nieuwemarkt di Amsterdam.
E per il resto vorrei avere una gelatiera.
In attesa di decidere cosa buttare per far posto alla gelatiera, mi consolo con questo finto gelato.
La ricetta l'ho presa dal sito di Martha Stewart (Marina che fa un'altra ricetta americana? Che stia impazzendo sul serio?).

Gelato senza gelatiera

1 lattina di latte condensato (zuccherato!) da 397 gr
1/2 l di panna fresca da montare
estratto di vaniglia (oppure una bacca raschiata per bene)
2 cucchiai di liquore tipo Bourbon (oppure del rum agricole di St. Barth se per caso doveste averne ancora in casa...)

Mescolare in una ciotola il latte condensato con la vaniglia ed il liquore.
A parte montare la panna molto soda, quindi unire con delicatezza i due composti mescolando dal basso verso l'altro cercando di non smontare troppo il tutto.
Versare in uno stampo grande oppure negli stampini di silicone.
Far riposare almeno otto ore in freezer, quindi servire con una salsa piacere (ci stanno benissimo le amarene sotto spirito).

Note di Marina:

Questo gelato non diventa mai così duro da non potersi mangiare, quindi non tiratelo fuori dal freezer con troppo anticipo rispetto a quando volete servirlo o ve lo ritroverete liquefatto.
Il liquore non si sente per nulla (nelle dosi indicate, ma volendo si può raddoppiare...), e serve proprio a non far diventare il tutto un blocco di ghiaccio.
E giustamente: non adatto per i bambini!

~~~~~ Nederlands

Laten we maar zeggen dat het ijs is een van mijn favoriete toetjes is.Als ik in Italië ben eet ik graag een ijsje en dan strikt in de smaken pistache en hazelnoot. Vanilla alleen als ik de zwarte puntjes zie, anders niets. En op de luchthaven Fiumicino een trio van chocolade-ijs van Gelateria Venchi. Dat is de moeite waard om erg vroeg op de luchthaven aan te komen.Hier in Nederland trekt ijs me niet veel, zelfs niet in de zomer. Ik denk dat het te maken heeft met de kwaliteit, dat is heel laag overal. Ik lust pistache en hazelnoot van Tofani op de Nieuwemarkt in Amsterdam, en de smaken Sicilia en Malaga van Roberto Gelato uit Utrecht, die bij Casa Di Maggio in Amsterdam soms te koop is.En voor de rest zou ik graag een ijsmachine willen. Een serieuze ding met compressor en alles.Helaas moet ik eerst beslissen wat ik weg wil/kan gooien om er ruimte voor te maken. 
Intussen troost ik me met dit nep-ijs.Het recept heb ik van de site van Martha Stewart (Marina die weer een Amerikaanse recept maakt? Wordt ze echt gek?).

Ijs zonder ijsmachine 

1 blikje gecondenseerde melk (gesuikerd!) van 397 gr
1/2 liter verse room
vanille-extract ( of een goed geschraapt vanillepeul)
2 eetlepels Bourbon (of rum agricole uit St. Barth als die bij toeval nog in je drankenkast ligt...)

Meng in een kom de gecondenseerde melk met de vanille en de drank.Klop de slagroom zeer stevig, spatel er de eerste mengsel goed doorheen door zachtjes te roeren van de bodem naar de oppervlakte zodat de slagroom niet inzakt. Giet het mengsel in een plastic bakje of in siliconen (muffin)vorm.Laat het voor ten minste acht uur in de vriezer rusten en serveer met een saus naar wens (een kersensaus past er uitstekend bij).

Noten van Marina: 

Dit ijs wordt nooit zo hard dat je het niet uit de bak kunt scheppen, haal het daarom niet te vroeg uit de vriezer wanneer je het wilt serveren, anders krijg je te snel een plasje op je bord.De drank proef je niet (in de aangegeven doseringen, maar als je wilt kun je het naar smaak verdubbelen...), en het dient alleen om er geen klomp ijs van te maken.
Uiteraard: niet geschikt voor kinderen!


1 commento:

Chiara ha detto...

nemmeno io ho la gelatiera, sarebbe la mia fine...meglio ammirare le ricette delle amiche, bello il tuo, affondo il cucchiaio !Un bacione