08 dicembre 2013

Come salvare capra e cavol(ett)i
Hoe de geit en de kool(tjes) te sparen



Passo questa velocissima non ricetta a tutti gli amanti delle minestre calde e confortevoli.

Minestra di cavoletti di Bruxelles e formaggio di capra


250 gr di cavoletti di Bruxelles
500 gr di brodo fatto in casa
1 patata lessa
1 dadino di formaggio di capra morbido
pepe nero

Salvare dalla pattumiera una confezione di cavoletti di Bruxelles comprati in un momento di raptus dal gentile consorte e da lui nascosti in fondo al cassetto delle verdure (chissà perché): togliere il primo giro di foglioline ormai ammaccate e troppo verdi, tagliare a metà quelli di misura jumbo e cuocerli in acqua bollente salata finquando la forchetta li infilza come fossero di burro.
Scolarli ma tenere un po' di acqua da parte, nel caso vorreste la minestra più liquida.
Scongelare il brodo nel microonde e aggiungerlo ai cavoletti cotti nella loro pentola.
Affettare a dadini la patata lessa che gironzolava nel frigo in attesa di catapultarsi anch'essa nella pattumiera, ed aggiungerla ai cavoletti.
Portare a bollore pian piano e schiacciare con la forchetta cavoletti e patata.
Aprire il cassetto dei formaggi e liberare dalla sua carta mezza ammuffita un dadino di formaggio di capra che belava pietosamente per uscire. Aggiungerlo alla minestra in compagnia di un bel giro di pepe nero.
Mangiare con una bella fetta di pane casareccio umbro (ho trovato un ristorante che lo fa con il lievito madre, buonissimo!)
A pensarci, questa minestra è pure dietetica.
E se la capra venisse lasciata nel cassetto e se il pane fosse finito, sarebbe una minestra gluten e lactose free.

~~~~~~~ Nederlands

Het is koud en dit snelle recept is voor alle liefhebbers van warme soep.

Soep van spruitjes en geitenkaas
250 gr spruitjes
500 gr zelfgetrokken (vlees- of groente)bouillon (uit je vriezervoorraad)
1 gekookte aardappel
1 blokje zachte geitenkaas
zwarte peper
Red van de vuilnisbak een pak spruitjes die gekocht werden in een moment van vervoering door de lieftallige echtgenoot en door hem verborgen in de onderste groentelade van de koelkast (ik vraag me af waarom): verwijder de buitenste blaadjes die gekneusd en te groen zijn, snijd in tweeën de jumbo kooltjes en kook ze in kokend gezouten water totdat een vork ze doorboort alsof ze van boter zijn.
Giet af 
maar bewaar een bekertje van hun kookwater voor het geval je liever een dunnere soep hebt.
Ontdooi de bouillon in de magnetron en voeg deze toe aan de gekookte spruiten in hun pan.
Snijd de gekookte aardappel en voeg toe aan de spruiten.
Breng langzaam aan de kook en prak met een vork aardappel en spruiten.
Open de kaaslade van je koelkast en bevrijdt een restje geitenkaas van zijn half beschimmeld papier. Voeg het toe aan de soep in het gezelschap van een mooie draai zwarte peper.
Eet de soep met een stuk boerenbrood.

Bij nader inzien, is deze soep ook best goed voor de lijn.
Als je de geit achterlaat en als het brood op is, krijg je een gluten- en lactosevrij soep.

Nessun commento: