Cominceremo la trasmissione con un collegamento telefonico (se Santa Tecnica, patrona dei tecnici radiofonici mi assiste) con il Friuli, per un'intervista a Walter Filiputti, giornalista, docente di Comunicazione e Linguaggio del vino presso la Facoltà di Agraria di Milano e presidente del Consorzio Friuli Venezia Giulia Via dei Sapori nonché consulente per la Camera di Commercio di Udine per il settore dell’enogastronomia e gli eventi ed essa collegati. La scorsa settimana era qui ad Amsterdam nell'ambito della presentazione della sua Regione e della traduzione in inglese della sua imponente opera I solisti del gusto. Ce ne parlerà stasera l'autore.
Continueremo gli incontri con due produttori di vino siciliani, anzi, agrigentini.
Parleremo con Roberto Caruana del Baglio Caruana (stasera ancora ad Amsterdam per una degustazione dalle 15 alle 18 da Glandorf&Thijs, se riuscite ad andarci, assaggiate il suo Giaggiolo, un Nero d'Avola in purezza molto ricco, ed il freschissimo Crucianella, un Grillo 2011).
E sempre se Santa Tecnica ci assiste, parleremo con Alfredo Quignones dell'omonima azienda, i cui vini sono presenti qui in Olanda grazie agli importatori Fabio Cappellano di Qual-Italia e Jeroen de Rond di Wijnkoning.
La musica di stasera è stata selezionata da Agnese Roda, DJ professionista e amante del buon vino che promuove con la sua azienda The Wine Set.
Ecco i dati e i link per gli ascoltatori: dalle 20 alle 21 per il programma in lingua italiana su Salto Wereld FM e dalle 21 alle 22 per il programma in lingua olandese su Salto Stads FM.
Per ascoltare questa puntata in un altro momento, ma entro il 15 luglio, seguite questo link per l'italiano e questo link per l'olandese.
E non vi spaventate se all'inizio della trasmissione sentite parlare in olandese: i primi 3 minuti vengono rosicchiati dal radiogiornale di Salto!
~~~~~
Nederlands
Voor de uitzending van vanavond van Radio Cucina heb ik weer 2 mooie publicaties om met jullie te delen.
De eerste is een mooi kookboek over de gerechten van voormalig Joegoslavië, een land waar wij Italianen graag zijn - in het verre verleden als overheersers met de Venetianen, later als toeristen om van de prachtige, grillige kust aan de Adriatische Zee te genieten.
De keuken van dit in stukjes verdeeld land getuigt de vele invloeden dat ze heeft gehad. We gaan dat vanavond samen ontdekken dankzij het prachtige herinneringen annex kookboek van Zrinka Oberman en Goran Todorovic. Het boek is net verschenen en wordt uitgegeven door Fontaine Uitgevers.
Zrinka Oberman en Goran Todorovic
Smaak van een land dat niet meer bestaat
Fontaine Uitgevers, € 24
ISBN 978 90 5956 410 7
Een scene uit deze reeks is mij erbij gebleven: het gezicht van een oude dame die het gerecht proeft die Jamie heeft klaargemaakt volgens haar recept maar waar hij (of course!) zijn eigen draai heeft gegeven door extra ingrediënten toe te voegen. De dame kijkt zeer teleurgesteld, want ze herkent haar gerecht niet. The lesson learned voor Jamie zou moeten zijn: less is more, want hij heeft wel het wel door dat, aangezien de Italiaanse keuken zo basic is, alles valt of staat met de kwaliteit van de ingrediënten.
Uitgeverij Veen Magazines geeft in Nederland het Jamie Magazine uit en momenteel ligt een Italië-nummer in de winkels.
We gaan samen bladeren in het magazine om te kijken of Jamie, inmiddels een paar jaartjes ouder, wel zijn les Italiaans heeft geleerd.
De muziekale keuze van vanavond is gemaakt door Agnese Roda, professionele DJ en liefhebster van goede wijn, passies die ze promoot via haar website The Wine Set.
De gegevens en de
links voor de luisteraars zijn: van 20 tot 21 uur voor het programma
in het Italiaans op Salto Wereld FM en van 21 tot 22 uur voor het programma in het Nederlands op
Salto Stads FM.
Om op een andere moment naar de uitzending te
luisteren, maar vóór 15 juli, volg deze link voor het Italiaans en deze link voor het Nederlands.
Oh, ja, de eerste 3 minuten van de uitzending worden door het journaal van Salto in beslag genomen.
Nessun commento:
Posta un commento