15 novembre 2011

Martedì 15 novembre su Radio Onda Italiana
Dinsdag 15 november op Radio Onda Italiana


Per la trasmissione di questa sera di Radio Cucina faremo una passeggiata in Piemonte, per esattezza nella zona della DOCG del Moscato d'Asti. Anzi, ad essere ancora più esatti, è stato il Moscato d'Asti a venire a trovarci qui ad Amsterdam lo scorso 26 ottobre con una ventina di produttori del vino da dessert più amato d'Italia.
Ovviamente non ho perso l'occasione di intervistare alcuni dei presenti: l'organizzatore Fabio Grasso dell'Archimedes Marketing, il dottor Scagliola dell'Associazione dei Produttori di Moscato, il presidente della Cantina Alice Bel Colle signor Claudio Negrino, il signor Claudio Sacco della Tenuta Langasco, la signora Anna Ghione dell'Azienda Agricola Ghione e il signor Massimo Grimaldi della Cooperativa Agricola Valle Belbo.

Tenuta Langasco: la cantina è ricavata sotto la collina

Alcune foto d'epoca dal sito della Cantina Ghione
Ecco i dati e i link per gli ascoltatori: dalle 20 alle 21 per il programma in lingua italiana su Salto Wereld FM e dalle 21 alle 22 per il programma in lingua olandese su Salto Stads FM.
Per ascoltare questa puntata in un altro momento, ma entro il 14 gennaio, seguite questo link per l'italiano e questo link per l'olandese.
E non vi spaventate se all'inizio della trasmissione sentite parlare in olandese: i primi 3 minuti vengono rosicchiati dal radiogiornale di Salto!

~~~~~ Nederlands


Tijdens de uitzending van vanavond van Radio Cucina gaan we luisteren naar een interview aan Michal Rabiej, die het Italiaanse biermerk Peroni Nastro Azzurro in Nederland introduceert.
Ook bespreek ik twee nieuwe kookboeken die kort geleden uitgebracht zijn door Fontaine Uitgevers.



Tijdens een mondain, goed georganiseerd feest heeft de Italiaanse bierproducent Peroni de Nastro Azzurro aan het Amsterdamse publiek gepresenteerd. Het biertje wordt niet via de gewone kanalen gedistribueerd maar alleen via selecte restaurants en delicatessenwinkels. Michal Rabiej van Peroni heeft aan Radio Cucina zijn strategie verteld onder het genot van een koud biertje en het voortreffelijke diner dat door chef-kok Mario Uva zelf werd gekookt.



Restaurant Greetje in de Amsterdamse Peperstraat is mijn vaste plek als ik mijn Italiaanse gasten kennis wil laten maken met de Nederlandse keuken. En hiermee bedoel ik niet wat de hastige Nederlander uit de supermarkt graait om snel thuis wat calorieën naar binnen te krijgen, maar een zorgvuldige bereiding van goede, ambachtelijk geproduceerde Nederlandse ingrediënten.
Dat er bij Greetje af en toe over de grens wordt gekeken voor de receptuur schaadt zeker niet maar voegt juist een vrolijke noot toe aan het gerecht. Alleen rucola komt de keuken van Greetje niet binnen, zeggen patron René Loven en chef-kok Axel Zonneveld: "Rucola symboliseert de achteloosheid en het gebrek aan fantasie waarmee veel chefs hun gerechten garneren". Mag ik er mee eens zijn?
Naast de recepten komen ook de leveranciers van Greetje aan het woord, met hun verhaal over hun bijzonder product. Dit allemaal in het kader van transparantie: nu dat de koks eindelijk voor de gasten zichtbaar zijn dankzij hun open keuken, vind ik het terecht dat ook de leveranciers bekend worden van wat we op ons bord krijgen geserveerd.
Een interessant boek ook om open te slaan voor je eens een keer uitgebreid wil koken van Hollandse bodem, nadat je je goede ingrediënten hebt gescoord.

Neêrlands roem - koken als Greetje
Jacques Meerman en Hennie Franssen, met foto's van Ronald Hoeben
ISBN 978 90 5956 412 1, 160 pp, € 24,95



Het tweede boek dat ik vanavond wil presenteren is een receptenboek voor Belgische koekjes. Het is niet alleen een kookboek maar een schat aan informatie over de koekjestradities bij de zuiderburen. Er wordt de discussie gevoerd over wat wel en wat niet een koek is, en hoe koeken ontstaan zijn. Zeer vermakelijk zijn de koekjesspreekwoorden en uitdrukkingen: koek van eigen deeg krijgen, wie de baas is bakt koek, kletskoek verkopen, billenkoek krijgen enz.
De recepten en bijhorende verhalen zijn gerangschikt in alfabetische volgorde, maar helaas is er niet  altijd een recept voor alle behandelde koekjes. Zo had ik me al verheugd op eindelijk het goede recept voor mattertaarten, mini gebakjes uit Geraardsbergen, maar de auteurs schrijven dat "Aangezien het om erkende streekproducten gaat, vermelden we het recept hier niet". Wat wreed!
Dit leed wordt enigszins verzacht door een mooie adressenlijst (incl. website) van bakkerijen waar je moet zijn voor een speciaal soort koekje, en informatie over diverse koekjesmusea. Ook voor de diverse festiviteiten wordt verteld welk koekje werd/wordt gegeten in de diverse Belgische steden en dorpen.
Een mooi boek dat de liefhebber van koekjes en tradities zeker zal aanspreken.

Nog een koekje? - met receptjes uit de oude doos
Robert Declerck en Margit Sarbogardi, met foto's van Jan Crab
ISBN 978 90 5826 823 5, 146 pp, € 24.95

De gegevens en de links voor de luisteraars zijn: van 20 tot 21 uur voor het programma in het Italiaans op Salto Wereld FM en van 21 tot 22 uur voor het programma in het Nederlands op Salto Stads FM.
Om op een andere moment naar de uitzending te luisteren, maar vóór 14 januari, volg deze link voor het Italiaans en deze link voor het Nederlands.

Oh, ja, de eerste 3 minuten van de uitzending worden door het journaal van Salto in beslag genomen.

STAY TUNED!

3 commenti:

Chiara ha detto...

sono passata per un saluto, che belli quei biscotti, scipperei il vassoio al volo!Bacioni...

Anonimo ha detto...

ti dirò che io prediligo i rossi, però un buon Moscato è sempre il benvenuto! bello che venga apprezzato anche fuori!

MarinaV ha detto...

@Chiara: peccato che il libro è in olandese, se no te lo passavo volentieri!
@Norma: se ti capita una bottiglia di Tenuta Langasco, prendila senza esitare, l'ho trovato davvero molto buono: profumatissimo e molto equilibrato al palato. Ma in ogni caso tutti i Moscati degli intervistati erano prodotti eccellenti.