04 marzo 2013

Martedì 5 marzo su Radio Onda Italiana
Dinsdag 5 maart op Radio Onda Italiana


Radio Cucina trasloca dal terzo al primo martedì del mese!
Stesso orario, stesse frequenze, in pole position all'inizio del mese!

La tramissione di stasera di Radio Cucina per Radio Onda Italiana è nel segno della cucina ebraica e mediterranea, ed in particolare parleremo di una delle sue scrittrici più interessanti e famose, Claudia Roden. Questa prolifica scrittrice gastronomica anglo-egiziana è stata qui ad Amsterdam, a metà di un nevoso gennaio, per ricevere il premio intitolato al giornalista e recensore gastronomico Johannes van Dam. Il premio le è stato assegnato in occasione del Gala del Libro di Cucina organizzato dalla sezione Collezioni Speciali della Biblioteca dell'Università di Amsterdam.

Benché mi fossi preparata ad intervistarla in inglese, la signora Roden mi ha rilasciato l'intervista in un italiano perfetto, che ha imparato da bambina dalla sua tata friulano-slovena.

In esclusiva per gli ascoltatori di Radio Onda Italiana, Claudia Roden racconterà di come il suo libro "La Cucina Italiana" trent'anni fa abbia influenzato i gusti degli inglesi e molte altre cose.

 
Il Nederlands Film Museum EYE di Amsterdam proietterà nel mese di marzo la versione restaurata de "Il Gattopardo" di Luchino Visconti in occasione del cinquantario della première di questo film.
Fate posto sull'agenda per una di queste date: venerdì 8 marzo, sabato 16 marzo e mercoledì 20 marzo e godetevi 3 ore abbondanti di storia, amore, intrighi e splendidi attori!

In occasione di questo film la gastronomia siciliana di Amsterdam Casa Di Maggio organizza una cena gattopardesca, compreso il famoso timballo. Prenotatevi subito per la sera di domenica 24 marzo, perché i posti sono limitati.

Ecco i dati e i link per gli ascoltatori: cliccate qui dalle 20 alle 21 per il programma in lingua italiana su Salto Wereld FM e qui dalle 21 alle 22 per il programma in lingua olandese su Salto Stads FM.
Per ascoltare questa puntata in un altro momento, seguite questo link per l'italiano e questo link per l'olandese.

E non vi spaventate se all'inizio della trasmissione sentite parlare in olandese: i primi 3 minuti vengono rosicchiati dal radiogiornale di Salto!

~~~~~~ Nederlands


Radio Cucina verhuist van de derde naar eerste dinsdag van de maand!
Zelfde tijd, zelfde frequenties, in pole position aan het begin van de maand!


De uitzending van vanavond van Radio Cucina voor Radio Onda Italiana staat in het teken van de joodse en mediterrane keuken. In het bijzonder zullen we praten over een van de meest interessante en beroemde schrijfsters, Claudia Roden.
Deze zeer productieve culinaire schrijfster van Anglo-Egyptische  afkomst was hier in Amsterdam, te midden van een besneeuwde januari, om de prijs in ontvangst te nemen die vernoemd is naar gastronomische journalist en recensent Johannes van Dam. De prijs werd uitgereikt tijdens het Gala van het Kookboek georganiseerd door de afdeling Bijzondere Collecties van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam.
Hoewel ik me had voorbereid om haar in het Engels te interviewen, heeft mevrouw Roden het interview in perfect Italiaans afgegeven: ze heeft de taal geleerd toen ze nog vrij jong was dankzij haar kindermeisje die uit het grensgebied tussen Friuli en Slovenië afkomstig was.

Exclusief voor de luisteraars van Radio Onda Italiana, vertelt Claudia Roden hoe haar boek "De Italiaanse Keuken" dertig jaar geleden de smaak van de Britten heeft beïnvloed. Dit interview wordt in het Italiaans uitgezonden tijdens de uitzending in het Italiaans om 20 uur, maar ik zal tijdens de uitzending in het Nederlands een samenvatting geven.


Om de boeken van Claudia Roden te bespreken, hebben we een telefonisch interview met haar uitgever, Martin Fontijn van Fontaine Uitgevers. Haar laatste boek, De smaken van Spanje, is vorige maand verschenen.

Ter gelegenheid het Gala van het Kookboek en de uitreiking van het Johannes van Dam prijs aan Claudia Roden heb ik de heer Van Dam gevraagd over zijn mening inzake restaurantrecensies en een opleiding voor recensenten van Italiaanse restaurant. Tijdens de uitzending kunnen we luisteren naar dit interview.


Het Nederlands Filmmuseum EYE in Amsterdam toont in de maand maart de gerestaureerde versie van de filmklassieker "Il Gattopardo - The Leopard" van Luchino Visconti, die precies 50 jaar geleden in première ging.
Maak ruimte op de agenda op een van deze data: vrijdag 8 maart, zaterdag 16 maart en woensdag 20 maart en geniet van ruim drie uur geschiedenis, liefde, intriges en prachtige acteurs!

Ter gelegendheid van deze film organiseert de Siciliaanse traiteur in Amsterdam Casa Di Maggio een "gattopardesch" diner, inclusief de beroemde pastataart. Reserveer snel voor de avond van zondag 24 maart aangezien het aantal plaatsen beperkt is.

Hier de gegevens en de links voor de luisteraars: klik hier van 20 tot 21 uur voor het programma in het Italiaans op Salto Wereld FM en hier van 21 tot 22 uur voor het programma in het Nederlands op Salto Stads FM.
Om op een andere moment naar de uitzending te luisteren, volg deze link voor het Italiaans en deze link voor het Nederlands.

Oh, ja, de eerste 3 minuten van de uitzending worden door het journaal van Salto in beslag genomen.

1 commento:

Giulia Pignatelli ha detto...

Adoro la Roden e ti invidio per il tuo incontro... e ancora non capisco perchè i suoi libri non siano tradotti in italiano... tranne la bibbia della cucina orientale, ovviamente. Buona giornata Marina :)