sabato 11 agosto 2012

Involtini di pesce spada alla siciliana con la mollica
Zwardvis rolletjes op z'n Siciliaans met kruidige broodkruimels


Questa deliziosa ricetta è perfetta anche con filetti sottili di qualsiasi altro tipo di pesce.
È la classica ricetta con la quale si va a occhio e quello che avanza si ricicla in qualche modo. Le dosi sono indicativamente per 4 persone.

Involtini di pesce spada

4 o 8 fettine sottili di pesce spada, a seconda della grandezza e della fame
4 o 8 cucchiai di pangrattato, a seconda della quantità di fettine
2 spicchi d'aglio
qualche rametto di prezzemolo
1 cucchiaio abbondante di uvetta passa
1 cucchiaio abbondante di pinoli (in mancanza anche le mandorle tritate vanno bene)
1 cucchiaio raso di zucchero
2 cucchiaiate di pecorino grattugiato
una grattatina di buccia di limone
olio di oliva extravergine
sale
pepe

Battere ben sottili le fettine di pesce spada.
Mettere a mollo l'uvetta in acqa calda.
Tritare il prezzemolo e l'aglio separatamente, grattugiare il limone.
Riscaldare un giro d'olio in una padella, metterci il pangrattato e l'aglio e far tostare girando sempre. Aggiungere il sale, un giro di pepe e lo zucchero, poi i pinoli e l'uvetta ben strizzata. Quando il pane diventa dorato e croccante, togliere dal fuoco. Far freddare un po' e aggiungere il prezzemolo, il pecorino e la buccia di limone.
Stendere le fettine di pesce sul tagliere e suddividere il pane aromatizzato. Arrotolare gli involtini e fermarli con uno stecchino. Disporli in una teglia foderata da carta da forno e cuocere per 12-15 minuti a 180° C spolverizzati del pangrattato eventualmente rimasto e irrorati da un filo d'olio.

~~~~~~ Nederlands


Dit heerlijk recept is perfect ook voor dunne filetjes van andere soorten vis.
Het is een typisch recept waar de ingrediënten niet om de 10 gram het resultaat uitmaken: feel free de beschikbaarheid van de ingrediënten en je eigen smaak te volgen. Het is voor circa 4 personen.

Zwardvisrolletjes

4 of 8 dunne plakjes zwardvis, afhankelijk van de grootte ervan en de trek van je tafelgenoten
4 o 8 eetlpels paneermeel, afhankelijk van de hoeveelheid plakjes zwardvis
2 tenen knoflook
wat takjes platte peterselie
1 volle eetlepel rozijnen
1 volle eetlepels pijnboompitten (of gehakte amandelene)
1 afgestreken eetlepel suiker
2 volle eetlepels geraspte schapenkaas pecorino
de geraspte schil van een halve citroen (of een hele lime)
olijfolie extravergine
peper
zout

Sla de plakjes zwardvis mooi dun.
Week de rozijnen in heet water.
Hak de peterselie en de knofloop, apart, en rasp de citroen.
Verwarm een beetje olie in een koekenpan, strooi er het paneermeel en de knoflook in en rooster het brood op laag vuur, steeds roerend. Voeg een snufje zout, wat peper, de suiker, de pijnboompitten en de goed uitgeknepen en afgedroogde rozijnen toe. Zodra het paneermeel goudbruin en krokant is geworden, haal uit het vuur, laat het wat afkoelen en doe de peterselie, de geraspte pecorino en de citroenschil.
Leg de plakjes vis op een werkvlak en verdeel het gearomatiseerde brood erover. Rol de plakjes op en maak ze vast met een prikkertje. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif deze in de oven op voor 12-15 minuten op 180° C besprenkeld met het eventueel overgebleven paneermeel en wat olijfolie.

giovedì 9 agosto 2012

Torrette di melanzane - La parmigiana destrutturata
Auberginestorentjes - Een andere kijk op de traditionele parmigiana


Non è proprio una ricetta ma un'idea su come evitarsi un po' di lavoro e di caldo.
La parmigiana di melanzane è un piatto che mi piace molto ma che odio fare perché alla fine diventa sempre una zuppa di melanzane, umida e molliccia. Colpa delle melanzane ovvio, che comunque le si faccia (prima sottosale, ben strizzate ed asciugate e poi fritte o grigliate), quando le rimetto al forno poi tirano fuori tanta di quell'acqua che io mi chiedo se c'è un demonietto nel forno che ce la versa dentro...
Così ho provato a cuocere le melanzane appena appena spennellate d'olio nella padella a secco, e poi invece di metterle per il lungo nella pirofila, l'ho impilate condendole con salsa di pomodoro e ricotta salata (niente mozzarella, è piena d'cqua). L'acquetta che hanno cacciato dopo la breve passata in forno (e la si vede nel fondo del piatto)è stata facilmente eliminata.
Buone!
Volendo, le si possono riscaldare in padella piano piano, con il coperchio, così ci si evita pure di accendere il forno.

~~~~~ Nederlands

Het is niet echt een recept maar een idee om wat minder werk te verzetten en minder hitte in de keuken te veroorzaken.
De parmigiana van auberigines vind ik heerlijk maar ik haat het te maken want het wordt altijd een auberginesoep, zompig en drassig. Het is de schuld van de aubergines, natuurlijk. Hoe ik ze maar voorbereid (eerst strooi ik de plakjes met zout en laat ze uitlekken, dan spoelen en goed uitwringen en afdrogen, dan bakken of grillen), als ze in de oven zitten toveren ze zoveel water dat ik me afvraag of misschien er een waterduiveltje zit in de oven dat water in mijn ovenschotel schenkt...
Ik heb geprobeerd de aubergines licht met olie in te smeren en dan bakken in een koekenpan zonder verdere toevogingen, en dan, in plaats van laagjes te maken in een ovenschaal, heb ik torntjes gemaakt met tomatensaus en geraspte harde ricotta als metselcement (geen mozzarella, die is te nat).
Het vocht dat uit de aubergines kwam na een korte ovenpassage (dat zie je op de bodem van het bord in de foto) heb ik makkelijk kunnen weghalen.
Lekker!
Als het echt heet weer wordt (iets wat ik betwijfel, in Nederland), zou je ze in de koekenpan kunnen opwarmen, met de deksel erop, dan hoef je de hitte van de oven niet door te staan.

lunedì 6 agosto 2012

Torta di mele a roselline
Appeltaart met appelroosjes


Mi è venuta a trovare un'amica incinta che si sta cacciando in un'avventura senza pari: ristrutturare a partire da settembre una casa sui canali di Amsterdam e riuscire a traslocare prima di Natale e della nascita della bambina. Voleva vedere la mia cucina, avere le mie dritte e imparare dai miei 'errori'.
Così, una bella domenica pomeriggio ci siamo prese un tè insieme e fatto praticamente fuori questa ottima torta di mele che avevo visto un po' di tempo fa sul blog di una ragazza bulgara bravissima, Jolien. Qui di seguito la traduzione della sua ricetta (grazie a san Gugol, ovviamente!).

Torta di mele a roselline

Ingredienti
Per la pasta
125 g di burro morbido
70 zucchero a velo
1 uovo
1 bustina di zucchero vanigliato
1 cucchiaino buccia d'arancia grattugiata
100 g di mandorle tritate finemente
150 g di farina

Per la crema
400 ml di latte
100 ml di vino bianco
3 tuorli d'uovo
1 vaniglia
1 cucchiaino buccia d'arancia grattugiata
6 cucchiai di zucchero
4 cucchiai di farina

5-6 mele

Mescolare il burro con lo zucchero, la vaniglia e la scorza d'arancia. Aggiungere l'uovo e le mandorle e poi la farina fino ad ottenere un impasto morbido.
Stendete la pasta in una teglia da forno da 22/24 cm, coprire e mettere in frigorifero.
Preparare nel frattempo la crema pasticcera.
Mescolare la farina con lo zucchero, la vaniglia e la buccia d'arancia. Aggiungere i tuorli d'uovo e un po' di latte. Mescolate fino ad ottenere una pastella liscia. Versare il resto del latte e il vino. Far bollire la crema e lasciate raffreddare.
Con il pelaverdure fare nastri di mele senza rimuovere la buccia.
Versare la crema nella base di frolla, sistemare i nastri di mele arrotolati sulla crema e spennellare le rose leggermente con marmellata di albicocche tiepida.
Cuocere in forno preriscaldato a 180° C finquando la base è cotta e le mele diventano dorate. 
Aspettare che la torta si raffreddi completamente prima di servire. Buon appetito!


L'originale. Sul blog di Jolien ci sono le foto per capire meglio come fare le rose di mela
The real thing. Op Jolien's blog zijn er foto's om beter te begrijpen hoe je de appelroosjes maakt
Note di Marina:

Figuriamoci se io seguo in tutto e per tutto una ricetta!
Intanto ho sostituito lo zucchero a velo con quello normale ed eliminato la bustina di zucchero vanigliato, visto che conservo le stecche di vaniglia nel barattolo dello zucchero e lui si vaniglia da solo. Poi ho fatto la crema pasticcera al microonde secondo la mia ricetta sempre perfetta usando il Marsala invece del vino bianco. E fin qui nessun problema.
I dolori sono arivati quando ho affrontato le mele, un frutto che non mi sta molto simpatico. Non ho capito che qualità di mele abbia usato Jolien, io ho usato delle Jonagold (che assomigliano parecchio a quelle della foto), che sono belle gialle e rosse sì ma anche piuttosto croccanti, e per quanto abbia cercato di tagliarle sottili, le strisce lunghe e pieghevoli non mi sono riuscite. Jolien non l'ha raccontata tutta, secondo me.... Le striscette di mela che fa vedere sono come le mie, ma quando andavo a piegarle, si spezzavano. Jolien, l'hai passate prima al microonde o in forno per ammorbidirle?
Comunque, l'aspetto è una mezza schifezza, però quant'era buona questa torta! Tra me e l'amica ne abbiamo fatta fuori mezza senza neanche accorgecene, insieme a litri di un ottimo tè cinese. Il Gatto ha però commentato: "Quando fai una torta di mele vera?"

~~~~~~ Nederlands


Ik heb een vriendin die zwanger is en ze is bezig zich in de problemen te werken: vanaf september gaat ze een grachtenpand hier in Amsterdam verbouwen en die verbouwing moet klaar zij voor de kerst en de geboorte van het kind. Zij wilde mijn nieuwe keuken zien, mijn tips krijgen en van mijn 'fouten' leren.
Zo op een mooie zondagmiddag hebben we zitten thee drinken en min of meer de helft van deze heerlijke appeltaart gegeten dat ik een tijd geleden gezien had op de blog van een getalenteerde Bulgaarse meisje, Jolien. Hier is de vertaling van haar recept (met dank aan de GoogleVertaler, natuurlijk).

Ingrediënten

Voor het deeg
125 g zachte boter
70 g poedersuiker
1 ei
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel geraspte sinaasappelschil
100 g fijn gemalen amandelen
150 g bloem

Voor de banketbakkersroom
400 ml melk
100 ml witte wijn
3 eidooiers
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel geraspte sinaasappelschil
6 eetlepels suiker
4 eetlepels bloem

5-6 appels

Meng de boter met de suiker, de vanille en de sinaasappelschil. Voeg het ei en de amandelbloem en kneed een zacht deeg met de bloem. Verdeel het deeg over een taartvorm met een doorsnee van 22/24 cm, bedek het en zet het in de koelkast. Maak de banketbakkersroom: meng de bloem met de suiker, de vanille en de sinaasappelschil. Voeg de eidooiers en een beetje melk en roer tot een gladde pasta. Giet de rest van de melk en de wijn erbij. Breng de room aan de kook (blijf roeren!) totdat het dik wordt en laat het vervolgens afkoelen.
Schil met een dunschiller linten van de ongeschilde appels.
Haal de taart uit de koelkast, schenk de afgekoelde banketbakkersroom erin, wikkel de reepjes appel als rozen en leg ze erop. Kwast de roosjes met warme abrikozenjam in.
Bak in de op 180° C voorverwarmde oven totdat de taart gaar is en de appels goudkleurig.
Laat de taart volledig afkoelen alvores te serveren. Buon appetito!


Noten van Marina:

Stel je voor dat ik een recept voor 100% volg!
Vanzelfsprekend heb ik de vanillesuiker vervangen door de normale suiker, want ik bewaar mijn vanillestokken in de suikerpot zodat hij vanzelf een vanillesmaak krijgt.
Ook heb ik de banketbakkersroom in de magnetron gemaakt volgens mijn recept dat altijd lukt, en Marsalawijn gebruikt in plaats van gewone witte wijn. Tot nu toe geen probleem.
Het drama begon bij de ​​appels, een vrucht die ik niet erg leuk vind. Ik begrijp niet wat voor soort appels Jolien heeft gebruikt, ik gebruikte Jonagold appels (die eruit zien als die op ha foto's), die zo mooi geel en rood zijn, maar ook heel krokant. Het is mij niet gelukt dunne lange repen te krijgen, alleen korte stukken. Jolien vertelt misschien alleen de halve waarheid, naar mijn mening .... De linten appels die ze laat zien zijn net als de mijne, maar toen ik ze probeerde om te buigen, gingen ze stuk. Jolien, heb je ze eerst in de magnetron of oven geblancheerd om het te verzachten?
Enfin, was het uiterlijk van deze taart niet erg mooi, de smaak was voortreffelijk! Mijn vriendin en ik aten we er de helft van zonder het te merken, samen met liters van uitstekende Chinese thee. Gatto heeft echter als commentaar gevraagd: "Wanneer ga je een echte appeltaart maken?"