martedì 15 marzo 2016

Martedì 15 marzo su Radio Onda Italiana
Dinsdag 15 maart op Radio Onda Italiana

Il Monastero di San Benedetto a Subiaco
La puntata di stasera di Radio Cucina è dedicata a San Benedetto da Norcia, patrono d'Europa, e ai tre paesi dove si svolse la sua vita: Norcia, Subiaco (qui il sito dedicato) e Cassino.


La scorsa settimana erano in Olanda i rappresentanti istituzionali dei tre comuni e della Regione Umbria per incontri con tour operators e giornalisti allo scopo di promuovere un percorso che inanella i tre paesi nel cuore degli Appennini.
Peccato che il sito istituzionale delle Terre di San Benedetto non sia ancora attivo.

Montecassino
Stasera ascolteremo le interviste ai tre sindaci e alla presidente del consiglio della Regione Umbria.
 
 
Dal centro sud passiamo al nord con alcune interviste ai responsabili e a due cantanti dell'Arena di Verona.
 
E non vi spaventate se all'inizio della trasmissione sentite parlare in olandese: i primi 3 minuti vengono rosicchiati dal radiogiornale di Salto!

~~~~~ Nederlands
 
 
 
Vanavond op Radio Cucina ga ik een drietal boeken recenseren die elke vleesliefhebber in zijn boekenkast zou moeten hebben.
 
Laten we bij het begin beginnen.
Hoe ontbeen je een lamsbout? Hoe wordt een vis gefileerd? Wat is de beste manier om een ui te snijden? Koken met succes is meer dan een kwestie van de juiste ingrediënten in de handen van een capabele kok. De smaak van een gerecht is afhankelijk van de manier waarop het voedsel in plakjes of blokjes is gesneden of is fijngehakt.
Handboek snijtechnieken is een handboek voor de thuiskok voor een succesvolle bereiding van gerechten en het voorsnijden aan tafel.
De volgende onderdelen komen aan bod:
- Het juiste gereedschap: welk mes voor welke bewerking?
- Scherp blijven: hoe houd je keukengereedschap in topconditie?
- Groenten en fruit: schillen, hakken, snijden en nog veel meer
- Vlees, wild en gevogelte: van het voorsnijden van gebraden wild tot het uitbenen van gevogelte
- Vis, schaal- en schelpdieren: oesters geopend, schaaldieren schoonmaken en vis fileren.
De beste chefkoks geven stap-voor-stap aanwijzingen voor alle vaardigheden zodat iedereen kan leren snijden als een professionele kok.
 
Marcus Wareing, Shaun Hill, Charlie Trotter en Lyn Hall
224 pag., gebonden
Prijs € 12,95
ISBN 9789059565838
Fontaine Uitgevers
 
 
Hoe bereid je een 
perfecte karbonade?
Wat zijn de lekkerste delen van het varken? Met welke kooktechnieken maak je die 
het beste klaar? Wat kun je allemaal doen
met varkensreuzel? Waar koop je ‘eerlijk’ varkensvlees? En wat moet je weten over pancetta, lardo en ander spek? Vragen waarop Het Perfecte Varken antwoorden geeft.
Culinair journalist Marcus Polman sprak met boeren, slagers én chefs in binnen-
 en buitenland over het perfecte varken en beschrijft wat er komt kijken bij een perfect bereid stuk varkensvlees.
 
Marcus Polman
176 pag., gebonden
Prijs € 16,95
ISBN9789059565050
Fontaine Uitgevers
 
 


Welk type barbecue je ook hebt: dit boek leert iedereen op hout, houtskool en briketten te koken.
Een prijzige Big Geen Egg of andere dure hardware is niet per se nodig om te genieten van een mals stukje gegrild vlees. Barbecue-experts Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas laten zien hoe dat moet. In Hete vuren nemen ze verschillende technieken en grillvormen onder de loep, laten ze de lezer kennismaken met de diverse culturele achtergronden van grillen op as en houtskool en wordt uitgelegd wat de meest verantwoorde manier is om een barbecue aan te steken. Elke techniek wordt steeds vergezeld van een recept. Hete vuren bevat tevens recepten voor verrassende rubs en sauzen, maar ook steakrecepten en suggesties voor frisse salades.
Een inspirerend grillboek voor iedereen die van vuurtjes stoken en lekker eten houdt.
 
Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas
Fotografie: Remko Kraaijeveld
160 pag., gebonden
Prijs € 24,95
ISBN 9789059565975
Fontaine Uitgevers  
 
Om op een andere moment naar de uitzending te luisteren, volg deze link voor het Italiaans en deze link voor het Nederlands.