30 gennaio 2015

Biscotti al mais con albicocche, fichi e cioccolato fondente
Maiskoekjes met abrikozen, vijgen en pure chocolade

 
Questa ricetta è una variante della mia versione variata degli zaleti, perché mi piace molto il sapore della farina di mais (e io ne ho di buonissima, quella piemontese macinata a pietra del Mulino Sobrino a La Morra).

Biscotti al mais con albicocche, fichi e cioccolato fondente
200 gr farina di mais
200 gr farina bianca
150 gr burro
200 gr tra albicocche e fichi secchi tagliati a pezzettini piccoli, e cioccolato fondente
160 gr zucchero
mezza bustina di lievito per torte
2 bustine di vanillina (non serve se conservi le stecche di vaniglia usate nel barattolo dello zucchero)

4 tuorli

Montare i tuorli con lo zucchero. Mescolare le farine con il sale, (la vanillina), il lievito e il burro sciolto leggermente ed unire la montata mescolando il tutto (si può anche mettete nel mixer e far prima).
Unire quindi la frutta secca e il cioccolato, impastando uniformemente.
Formare dei cilindri di impasto, avvolgere nella plastica e lasciar riposare in frigo anche tutta la notte.
Infornare e cuocere per 25/30 di min. a forno già caldo a 180° gradi circa. Tirare fuori i filoncini, tagliarli e farli tostare ancora 10 min. nel forno a 130° C.

~~~~~ Nederlands


Dit recept is een variant van mijn aagepaste versie van de zaleti, want ik vind de smaak van maismeel erg lekker (en ik heb superlekkere maismeel uit Piemonte, die door de stenenmolen van Mulino Sobrino uit La Morra is gemalen).

Maiskoekjes met abrikozen, vijgen en pure chocolade
200 gr maisbloem
200 gr witte bloem
150 gr boter
200 gr fijngesneden gedroogde abrikozen en vijgen en pure chocolade
160 gr suiker
1/2 zakje bakpoeder (of vervang de witte bloem door zelfrijzend bakmeel)

2 zakjes vanillesuiker (niet nodig als je echte vanillestokjes in de suikerpot bewaart)

4 eierdooiers

Klop de eidooiers met de suiker totdat deze goed gesmolten is.Meng de twee soorten bloem, voeg een snufje zout, (de vanillesuiker), de eventuele bakpoeder en de gesmolten boter toe.
Doe vervolgens de eieren erbij en kneed het deeg totdat het mooi glad is (je kunt hiervoor ook de keukenmachine gebruiken). Voeg de stukjes gedroogde vruchten en de chocolade toe.
Maak rolletjes van het deeg, wikkel ze in plastic folie en laat ze ook een hele nacht in de koelkast rusten.
Bak de rolletjes in de voorverwarmde oven voor 25-30 min. op 180° C circa, snijd ze daarna in plakjes en laat ze nog 10 min. drogen in de oven op 130° C.
 

Nessun commento: