martedì 11 marzo 2014

Mijn newsletter van maart 2014

Cari amici,

Het lijkt alsof het in maart, met het mooie lenteweer, niet alleen de krokusjes in grote getallen uit de grond komen maar ook veel initiatieven op Italiaans etengebied. Ik kijk ook alvast vooruit naar april, zodat jullie op tijd de agenda kunnen reserveren.
Ik hoop jullie te mogen begroeten bij een van deze evenementen.


Culinaire ronde van Italië
De volgende datum voor mijn lezing over bekende en minder bekende Italiaanse gerechten is zondag 6 april van 15.00 tot 16.30 uur in Amsterdam bij Scuola d'Italia.
We gaan een culinaire ronde van Italië doen met foto's om van te watertanden van (voor velen waarschijnlijk) onbekende gerechten. Ik geef ook veel tips en trucs over gerechten en natuurlijk een paar lekkere, snelle recepten. Neem daarom pen en papier mee!

Zondag 6 april 2014 van 15.00 tot 16.30 uur in Amsterdam
Kosten: Euro 7,50 per persoon, inclusief een kopje thee (of een glaasje dessertwijn voor de liefhebbers) met heerlijke zelfgemaakte koekjes.
Aanmelding: per e-mail naar info@nerodavola.nl
Adres: Sint Jansstraat 37 in Amsterdam (achter de Dam)
Voertaal: Nederlands


Diners annex wijnproeverijen

Na het succes van het eerste diner annex wijnproeverij bij Ristorante L’Ozio, waarbij de onbekende wijnen van Lombardije werden geproefd samen met typische gerechten uit de stad Brescia, gaat sommelier Barbara Summa door met het schenken van bijzondere wijnen bij speciaal ervoor samengestelde menu's. Ik zal dan de gerechten uitleggen.
Het volgende diner is zondag 16 maart, het thema is toch nog geheim. Houd daarom de Facebookpagina van Da Gustare en van L'Ozio Amsterdam in de gaten!

De data en thema's van de volgende proeverijen zijn (onder voorbehoud):
20 april: krachtige en toch zachte wijnen uit Abruzzo
11 mei: Sangiovese di Romagna, wijnen met karakter
15 juni: Salento, de hak van de laars

Kosten: Euro 50 per persoon, inclusief een 4-gangendiner en alle wijnen
Lezers van dit newsletter betalen Euro 45 indien ze bij de reservering 'Nero d'Avola' noemen
Aanmelding: per e-mail naar info@ozioamsterdam.com of telefonisch 020 470 81 83
Adres: Ristorante L’Ozio, Ferdinand Bolstraat 26, Amsterdam


Aperitivo Da Gustare

Tijdens deze reeks borrels kunt u een aantal bijzondere producten proeven die u via Da Gustare rechtstreeks bij de producent in Italië kunt bestellen. Ze worden dan meegenomen in de reguliere transportronde van Italo Express Courier en de kosten worden onder alle deelnemers gedeeld. Denk bijvoorbeeld aan een stuk pecorino di Farindola uit Abruzzo, de enige Italiaanse schapenkaas die met varkensstremsel wordt gemaakt, of zakjes geurige saffraan uit Navelli voor uw risotto.
Dit alles onder het genot van een glas wijn en een gezellig praatje met andere smulpapen als u.

Vrijdag 4 april van 16.00 tot 19.00 uur
Locatie: Libreria Bonardi, Entrepotdok 26, Amsterdam
Kosten: Euro 10 per persoon
Aanmelding: per e-mail naar info@dagustare.com of telefonisch 0647 254 144


Restaurant Week

Van 7 tot 23 maart kunt u kennis maken met veel restaurants in heel Nederland tegen een speciale prijs: een 3-gangen verrassingsmenu voor Euro 27,50 excl. drankjes.
Maar ik zou mijzelf niet zijn als ik niet al wist wat mijn favoriete Italianen in Amsterdam in petto hadden.

Bij Ristorante L’Ozio kunt u kiezen uit de volgende specialiteiten:

Voorgerecht
Speck con ricotta salata e tartufo (Italiaanse lichtgerookte ham uit Süd Tirol met geraspte ricottakaas en zwarte truffel)
Gamberoni al forno su vellutata di peperoni (grote garnalen uit de oven met een paprika vellouté saus)
Sfogliatina con mozzarella di bufala e porcini su fonduta (bladerdeegpakketje met buffelmozzarella en eekhoortjesbrood op een lichte kaasfondue)

Hoofdgerecht
Tagliata con salsa al crescione (entrecote met een saus van waterkers)
Sogliola con salsa al limone e capperi (tongschaarfilet met een saus van citroen en kappertjes)
Ravioli bresciani ripieni di patate (typische ravioli uit de stad Brescia gevuld met aardappelen)

Nagerecht
Selezioni di dolci della signora Sandra (de desserts gemaakt door signora Sandra)

Bij Il Bàcaro kunt u kiezen uit de volgende specialiteiten:

Voorgerecht
Antipasto misto (selectie van vleeswaren, kazen en visbereidingen)
Testina di vitello con speck croccante, melograno e kren (kalfsvleesterrine met krokante spek, granaatappelsap en mierikswortel)
Terrina di asparagi con salsa di scampi (aspergesterrine met langoustinesaus)
Mousse di caprino siciliano in foglia di fico con pere, mandorle e melata (geitenkaasmousse met peer, amandel en honingdauw)

Hoofdgerecht
Risotto con asparagi, zenzero e cialda di caprino (risotto met asperges, gember en een geitenkaaswafel)
Baccalà alla vicentina con croccante di mais (zachtgegaarde stokvis met knapperige maïscrostini)
Bis di agnello con collo e pancia in agrodolce di Aglianico del Vulture ‘07con millefoglie di melanzane (lamsnek en –buik in een zoetzure Aglianicowijnsaus met een millefeuille van aubergines)

Nagerecht
Mousse di ricotta con mele caramellizzate e croccante al miele di arancio(mousse van ricotta-kaas met een krokantje van appels en sinaasappelhoning)

Van 7 tot 23 maart 2014
Kosten: Euro 27,50 per persoon, excl. drankjes
Aanmelding: via www.restaurantweek.nl
Adres: Ristorante L’Ozio, Ferdinand Bolstraat 26, Amsterdam
Adres: Il Bàcaro, Vijzelstraat 97, Amsterdam


Lunchstrippenkaart

Bij Il Bàcarokunt u sinds kort een lunchstrippenkaart aanschaffen die u ook kunt delen met andere vrienden. Dan kunt u kiezen voor een soep of salade en een pasta van de dag met koffie toe. De kaart is 40 dagen geldig.
Kosten: Euro 90 voor 10 lunches of Euro 165 voor 20 lunches
Adres: Il Bàcaro, Vijzelstraat 97, Amsterdam


Italiaanse cursussen

In maart beginnen bij Scuola d'Italia enkele nieuwe, kortlopende cursussen Italiaanse taal om u klaar te stomen voor de vakantie in Italië. Ook start er een conversatiecursus later op de dinsdagavond.
Kijk voor meer informatie op www.ScuoladItalia.nl.


Theater in het Italiaans - of in geen taal?

Theatergroep Quelli di Astaroth gaat door met hun succesvolle reeks openpodiumvoorstellingen in hun knusse kamertheater in hartje Amsterdam.
In maart staan twee voorstellingen op de agenda:
15 maart: Meet Pier Paolo Pasolini: een special avond voor deze Italiaanse schrijver, film-maker en total artist. Met Mel Ferràr. Selected poems, fragments of theatre plays and video material.
In het Italiaans met Engelse vertaling/ondertiteling.
22 maart: Omnia Sunt Communia: Special event dedicated to us, human beings. Are we monads, single units? Or are we social animals? Actors, musicians, artists and people perform and confront their visions.
Aanvang: 20.30 uur
Adres: Sint Jansstraat 37, Amsterdam (achter de Dam)
Kosten: donatie


La Boutique del Caffè

Amsterdam is een echte Italiaanse koffiebranderij rijk. Daniele Palma, koffiespecialist uit Rome, is kort geleden een echte torrefazione gestart in De Pijp. Bij La Boutique del Caffè kunt u niet alleen versgebrande (en naar wens ook gemalen) koffie halen voor al uw koffiepotjes en -apparaten, maar ook genieten van een caffè of cappuccino met een taartje of koekje dat nog warm uit de oven van de mamma van Daniele komt.
Eerste Jacob van Campenstraat 38 hs, Amsterdam
Tel. 020 364 0500


Chocolade croccantini van Casa Autore bij De Bijenkorf

De bezoekers van Da Gustare 2013 weten het nog: die waanzinnig lekkere dunne chocolatjes met een knapperig hart van Antonio Autore.
De mooie doosjes zijn nu verkrijgbaar online en bij de grotere vestigingen van De Bijenkorf.




Abonneren op dit nieuwsbrief?

Als u dit nieuwsbrief rechtstreeks wilt ontvangen, stuurt u mij een bericht met als onderwerp "subscribe newsletter".

lunedì 10 marzo 2014

La mia newsletter di marzo

Cari amici,

Sembra che a marzo non solo sia spuntata una gran quantità di crochi ma anche tantissime iniziative culinarie italiane. E quindi ricevete una lunga newsletter in cui ci sono già alcune date di aprile.
Spero di incontrarvi ad uno di questi eventi.


Giro delle cucine d'Italia

La data per la mia prossima conferenza sui piatti italiani più e meno noti è domenica 6 aprile dalle 15.00 alle 16.30 ad Amsterdam presso Scuola d'Italia.
Faremo un giro delle cucine d'Italia con tante belle foto di piatti poco conosciuti. Racconterò molti trucchi e suggerimenti per la perfetta riuscita di alcuni piatti nonché alcune ricette facili e buonissime. Portatevi penna e matita!

Domenica 6 aprile dalle 15.00 alle 16.30 ad Amsterdam
Costi: Euro 7,50 per persona, compresa una tazza di the (o un bicchiere di vino da dessert per chi lo preferisce) e biscottini fatti in casa
Prenotazioni: per e-mail a info@nerodavola.nl
Indirizzo: Sint Jansstraat 37 - Amsterdam (dietro il Dam)
Lingua: olandese
Se c'è un gruppo interessato ad ascoltare questa presentazione in italiano, mandatemi una mail che ci mettiamo d'accordo per una data a parte.

 


tricoloreculinario
Cene con degustazione di vino

Dopo il successo della prima cena con degustazione di alcuni vini lombardi poco noti abbinati a specialità bresciane presso il Ristorante L’Ozio, la sommelier Barbara Summa ha fissato una serie di date per queste cene speciali.
La prossima cena-degustazione è domenica 16 marzo, il tema è il Piemonte ed in particolare i vini a base di nebbiolo, vespolina e bonarda del Boca DOC. Si tratta di una microdenominazione nell’omonimo paese in provincia di Novara e alcuni comuni limitrofi, per una zona di produzione estremamente ridotta.

Per tutte le informazioni last minute, come per esempio i menù, tenete d'occhio la pagina Facebook di Da Gustare e del Ristorante L'Ozio!

Le date e temi delle prossime degustazioni sono (con riserva):
Domenica 20 aprile: vini forti ma gentili dell’Abruzzo
Domenica 11 maggio: Sangiovese di Romagna, vini con carattere
Domenica 15 giugno: Salento, tesori da scoprire

Costo: Euro 50 a persona, compresa la cena di 4 portate e tutti i vini
I lettori di questa newsletter pagano Euro 45 se citano 'Nero d'Avola' al momento della prenotazione
Prenotazioni: per e-mail all'indirizzo info@ozioamsterdam.com oppure per telefono 020 470 81 83
Indirizzo: Ristorante L’Ozio, Ferdinand Bolstraat 26, Amsterdam

 


convivialita
Aperitivo Da Gustare

Una serie di incontri per assaggiare alcune specialità da ordinare direttamente dal produttore in Italia tramite Da Gustare. L'ordine viene fatto collettivamente e compreso nel giro di consegne di Italo Express Courier per tagliare i costi.
Pensate per esempio ad un pezzo di pecorino di Farindola (l'unico ad essere fatto con caglio di maiale), oppure al vero zafferano di Navelli. Il tutto annaffiato da un bicchiere di vino e una chiacchiera con altri buongustai come voi.
Venerdì 4 aprile dalle 16.00 alle 19.00Presso: Libreria Bonardi, Entrepotdok 26, Amsterdam
Costo: Euro 10 per persona
Prenotazioni: per e-mail a info@dagustare.com oppure per telefono +31 647 254 144

 


img_1319-iens
Restaurant Week

Dal 7 al 23 marzo potete cenare in moltissimi ristoranti in tutta l’Olanda ad un prezzo speciale: un menù sorpresa di 3 portate per Euro 27,50 escluse le bevande.
Ovvio che non sarei io se non sapessi già cosa preparano i miei ristoranti italiani favoriti di Amsterdam.

Al Ristorante L’Ozio potete scegliere tra queste specialità:
Antipasto
Speck con ricotta salata e tartufo
Gamberoni al forno su vellutata di peperoni
Sfogliatina con mozzarella di bufala e porcini su fonduta
Piatto principale
Tagliata con salsa al crescione
Sogliola con salsa al limone e capperi
Ravioli bresciani ripieni di patate
Dessert
Selezioni di dolci della signora Sandra

Al ristorante Il Bàcaro potete scegliere tra queste specialità:
Antipasto
Antipasto misto (con affettati, formaggi e specialità di pesce)
Testina di vitello con speck croccante, melograno e kren
Terrina di asparagi con salsa di scampi
Mousse di caprino siciliano in foglia di fico con pere, mandorle e melata
Piatto principale
Risotto con asparagi, zenzero e cialda di caprino
Baccalà alla vicentina con croccante di mais
Bis di agnello con collo e pancia in agrodolce di Aglianico del Vulture ’07 con millefoglie di melanzane
Dessert
Mousse di ricotta con mele caramellizzate e croccante al miele di arancio

Dal 7 al 23 marzo 2014Costi: Euro 27,50 per persona, escluse le bevande
Prenotazioni: solo tramite www.restaurantweek.nl
Indirizzo: Ristorante L’Ozio, Ferdinand Bolstraat 26, Amsterdam
Indirizzo: Il Bàcaro, Vijzelstraat 97, Amsterdam


Tessera pranzo

Presso il ristorante Il Bàcaro potete acquistare una tessera per il pranzo, condivisibile con amici e colleghi. Potete scegliere una zuppa o un'insalata e una pasta del giorno, più il caffè. La tessera vale 40 giorni.
Costi: Euro 90 per 10 pranzi o Euro 165 per 20 pranzi
Indirizzo: Il Bàcaro, Vijzelstraat 97, Amsterdam


img_1533-iens




risotto_asparagi


Corsi di lingua italiana

A marzo iniziano presso Scuola d'Italia alcuni nuovi corsi brevi di lingua italiana per stranieri ed un corso di conversazione per avanzati.
Per ulteriori informazioni: www.scuoladitalia.nl


Teatro in italiano - o in nessuna lingua

Il gruppo teatrale Quelli di Astaroth continua con la fortunata serie di rappresentazioni open podium nel proprio teatro da camera nel cuore di Amsterdam.
A marzo sono in agenda queste due rappresentazioni:
15 marzo: ‘Meet Pier Paolo Pasolini’: una serata speciale dedicata a questo grande scrittore, regista e artista totale. Con Mel Ferràr. Poesie, teatro, musica e video. In italiano con traduzione/sottotitoli in inglese.
22 marzo: ‘Omnia Sunt Communia’: Special event dedicated to us, human beings. Are we monads, single units? Or are we social animals? Actors, musicians, artists and people perform and confront their visions.
Inizio: ore 20.30 (sharp!)
Indirizzo: Sint Jansstraat 37, Amsterdam (dietro al Dam)
Costi: una donazione

La Boutique del Caffè

Amsterdam si è arricchita con una vera torrefazione italiana. Daniele Palma, specialista romano del caffè, ha da poco aperto la sua torrefazione nel quartiere De Pijp. Presso La Boutique del Caffè potete non solo acquistare caffè appena torrefatto (e macinato a misura della vostra macchina), ma anche bere un caffè o un cappuccino fatto ad arte gustando una fetta di torta o un biscotto ancora caldi del forno della mamma di Daniele.
Eerste Jacob van Campenstraat 38 hs, Amsterdam
Tel. 020 364 0500

 




whiteboardwelkom2











boutiquecaffe
I croccantini di Casa Autore ora al Bijenkorf

I visitatori di Da Gustare 2013 si ricordano senz'altro le squisite sfoglie di cioccolato ripiene di croccantino di Antonio Autore. Le sue splendide confezioni sono ora disponibili online e presso le filiali più grandi dei grandi magazzini De Bijenkorf.


Volete ricevere questa newsletter per e-mail?

Se volete ricevere questa newsletter direttamente, mandatemi un e-mail con l'oggetto "subscribe newsletter".
autore