05 novembre 2014

Cantuccini nocciole e castagne
Cantuccini met hazelnoten en kastanjemeel

 
 
Questa ricetta è una rivisitazione ispirata all'autunno di quella di Rossanina (o meglio, di sua suocera), la fondatrice del mio forum di cucina preferito, Coquinaria, che faccio ormai da anni.
 
Cantuccini alle nocciole con farina di castagne
 
300 gr farina bianca
100 gr farina di castagne
180 gr di zucchero
250 gr nocciole leggermente tostate
2 uova + 3 tuorli
1 bustina di lievito per dolci
scorza grattugiata di un'arancia
un pizzico di sale
 
Montare bene le uova e i tuorli con lo zucchero, aggiungere le farine, il lievito, la scorza di arancia e il sale.
Aggiungere le nocciole.
Fare dei filoncini larghi 2 dita e alti un dito.
Metterli su una teglia coperta di carta forno, ben distanziati e cuocerli in forno medio (170°C) per circa 15 minuti.
Toglierli dal forno e tagliarli di traverso.
Rimetterli in forno per una decina di minuti.
 
~~~~~ Nederlands
 


Dit herfstige recept is geïnspireerd op dat van Rossanina (of beter gezegd, van haar schoonmoeder), de stichter van mijn favoriete kookforum, Coquinaria, dat ik nu al jaren bak.


Cantuccini met hazelnoten en kastanjemeel

300 gr witte bloem
100 gr kastanjemeel
180 gr suiker
2 hele eieren + 3 eidooiers
250 gr lichtgeroosterde hazelnoten
1 mespuntje zout
1 zakje gist
geraspte schil van 1 sinaasappel

Klop de eieren en de eidooiers wit en schuimig met de suiker, voeg de bloem, het meel, gist, sinaasappelschil en zout toe.
Roer alles tot een dikke massa, die enigszins aan de handen blijft plakken. Voeg de geroosterde hazelnoten als laatste toe.
Bestuif het werkblad met bloem en rol kleine porties deeg tot platte worstjes die 10 cm korter zijn dan de bakplaat en ongeveer 3-4 cm breed en 2 cm dik.
Verwarm de oven voor op 170°. Leg bakpapier op je bakplaat en plaats de worstjes op 2 cm afstand van elkaar.
Bak in de oven voor 15’.
Haal de bakplaat uit de oven, plaats de worstjes voorzichtig op een snijplank en snijd met een goede kokmes in schuine plakjes (cantuccini) van circa 1 cm dikte. Zet de cantuccini staand op de bakplaat terug maar laat een beetje afstand tussen de koekjes onderling. Bak ze af in nog eens 15’, laat ze daarna goed afkoelen.

De cantuccini blijven maandenlang lekker knapperig indien bewaard in goed gesloten glazen pot.

2 commenti:

La Gaia Celiaca ha detto...

i cantucci con la farina di castagne e le nocciole? bontà da provare, adoro la farina di castagne!
grazie marina e grazie rossanina!

MarinaV ha detto...

:)