lunedì 14 luglio 2014

Chitarrina all'uovo con verdure
Vierkante eierspaghetti met groenten


Tutto nasce dall'acquisto di un pelapatate con la lama liscia da una parte e con i dentini dall'altra.
Dentini da piraña, che riducono carote, zucchine ed affini in nastrini sottilissimi come la chitarrina all'uovo della mia dispensa.

Chitarrina all'uovo con verdure

125 gr di chitarrina all'uovo
1/2 zucchina
1 carota
il ciuffo verde di 4 cipollotti
la parte bianca di 2 cipollotti
200 gr macinato di agnello
olio
sale
pepe
Parmigiano o pecorino

Soffriggere la parte bianca di 2 cipollotti in una padella in pochissimo olio, aggiungere il macinato, farlo cuocere bene aggiungendo un po' d'acqua per non farlo asciugare troppo. Salare e pepare bene.
Affettare per il lungo con il coltello il ciuffo verde dei cipollotti, ottenendo dei nastrini verdi.
Spuntare la zucchina e affettarla a sottile julienne con il pelapatate-piraña. Fare lo stesso con la carota.
Volendo, si può usare del peperone rosso, ma l'accostamento non mi è piaciuto.
Un attimo prima di scolare la pasta, aggiungere le verdure al sugo di agnello, farle saltare velocemente e poi aggiungere la pasta ancora ben grondante d'acqua. Condire con il formaggio e farlo sciogliere bene.

~ ~ ~ ~ ~ ~ Nederlands


Alles ontstond vanwege de aankoop van een dunschiller met glad mes aan de ene kant en met tanden aan de andere.
Tanden als die van piranha's, dat wortelen, courgette en vergelijkbaar groente in dunne linten omtoveren, zo dun als de ei-chitarrina in mijn voorraadkast.

Ei-chitarrina met groenten

125 gr ei-chitarrina
1/2 courgette
1 kleine wortel
het groene deel van 4 bosuien
het witte deel van 2 bosuien
200 gr lamsgehakt
olijfolie extravergine
zout
peper
Parmezaanse of pecorino kaas

Stoof het witte deel van de 2 bosuien in een beetje olijfolie in een pan, voeg het gehakt toe en laat het gaar worden (voeg eventueel een beetje water toe zodat het niet uitdroogt). Breng op smaak met peper en zout.
Snijd met een mes het groene plukje van de bosuien in de lengte, zodat je dunne lintjes krijgt.
Haal de uiteinden van de courgette weg en snijd het in dunne julienne met de dunschiller met de  piranha's tanden. Doe hetzelfde met de wortel.
Als je wilt, kun je ook rode paprika gebruiken, maar ik vond de combinatie geen succes.
Net voordat je de pasta afgiet, voeg de groenten aan de lamsaus toe, roerbak ze voor een half minuut en doe de pasta erbij met wat aanhangende kookvocht. Bestrooi met kaas en laat het geheel op hoog vuur kort op smaak komen.

2 commenti:

Chiara Giglio ha detto...

che bella ricetta dai colori solari, almeno arrivasse l'estate, qui sembra autunno ! Un bacione !

MarinaV ha detto...

E sapessi che grigiume qui... :(