01 maggio 2014

Biscotti al cacao in tre versioni
Drie versies van chocoladekoekjes


Continuo a provare alcune ricette di biscotti di Martha Steward, impiccandomi con la frolla burrosissima.

Frolla di base al cacao per biscotti

260 gr farina
38 gr cacao amaro in polvere
3/4 di cucchiaino di lievito in polvere
1/2 cucchiaino di sale
225 gr burro
200 gr zucchero
1 uovo grande
2 cucchiaini di estratto di vaniglia puro (sostituiti con uno schizzo di rum)

Mescolare bene insieme la farina, la polvere di cacao, il lievito e il sale in una ciotola.
Montare il burro e lo zucchero semolato con un mixer a velocità medio-alta fino a quando è diventato bello chiaro e spumoso.
Aggiungere l'uovo e la vaniglia e incorporare mescolando delicatamente il composto di farina.

Suddividere il composto in 3 parti.

1. Ad una parte aggiungere dei pezzetti di cioccolato amaro, delle ciliege disidratate tagliate a pezzetti e nocciole tritate a coltello. Incorporare, farne un salamotto con la pellicola da cucina e mettere in frigo ad indurire. Tagliare poi a fettine regolari e cuocere in forno a 180°C per una decina di minuti scarsi.

2. Ad un'altra parte aggiungere pezzettini di scorza d'arancia candita e mandorle tritate a coltello. Incorporare, farne un salamotto con la pellicola da cucina e mettere in frigo ad indurire. Tagliare poi a fettine regolari e cuocere in forno a 180°C per una decina di minuti scarsi.

3. Stendere la terza parte in due sfoglie sottili tra due pezzi di pellicola da cucina e mettere ad indurire in frigo. Spalmare una delle sfoglie con della marmellata di fichi (ne avevo un pochino in frigo, ma anche quella di arance ci sta benissimo), cospargere di nocciole tritate a coltello, coprire con l'altra sfoglia, far aderire bene (rimettere in frigo) e tagliare a quadratini.
Cuocere in forno a 180°C per una decina di minuti scarsi.
Nota di Marina: visto che la frolla è molto tenera appena cotta, penso che la prossima volta taglio i quadratini dopo cotti.

~~~~ Nederlands


Ik blijf experimenteren met de koekjesrecepten van Martha Stewart en moeite hebben met dit boterrijke deeg.

Basis chocoladedeeg voor koekjes

260 gr bloem
38 gr cacaopoeder
3/4 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
225 gr boter
200 gr suiker
1 groot ei
2 theelepeltjes vanille extract (of een goede scheut rhum)

Meng de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout in een kom.
Klop de boter en de suiker met een mixer op middelhoge snelheid tot het wit en luchtig is.
Voeg het ei en de vanille toe, daarna het bloemmengsel en roer tot een deeg.

Verdeel het deeg door drie.

1. Voeg aan een deel stukjes donkere chocolade, gedroogde kersen in stukjes en met de mes gehakte hazelnoten toe. Maak er een salami van, wikkel in plastic folie en leg in de koelkast hard te worden. Snijd in plakjes en bak in de oven op 180°C voor circa 10 minuten.

2. Voeg aan een ander deel stukjes geconfijte sinaasappelschil en met de mes gehakte amandelen toe. Maak er een salami van, wikkel in plastic folie en leg in de koelkast hard te worden. Snijd in plakjes en bak in de oven op 180°C voor circa 10 minuten.

3. Rol het derde deel uit tussen twee stukjes plastic folie en leg in de koelkast om te harden. Kwast een deel van het deeg met vijgenjam (dat had ik in de koelkast, maar ook sinaasappelmarmelade is prima), besprenkel met gehakte hazelnoten en bedek met het restante deeg. Druk zachtjes op elkaar (leg terug in de koelkast) en snijd de vierkante koekjes uit.
Bak in de oven op 180°C voor circa 10 minuten.
Noot van Marina: omdat het warme deeg nog heel zacht is, ga ik volgende keer de vierkantjes na het bakken uitsnijden.


Nessun commento: