lunedì 16 dicembre 2013

Ravioli verdi e rosa con il mascarpone
Roze en groene ravioli met mascarpone


Ma... ho mai parlato di ravioli su questo blog, a parte quelli della Pistelli?
Mi pare di no, quindi rimedio con questa ricetta un po' particolare.

Ravioli al mascarpone

Per la pasta:
250 gr semola di grano duro rimacinata
3 uova piccole
1 pizzico di sale

Per la farcia agli spinaci:
250 gr spinaci freschi
1/2 cucchiaino di olio ev
125 gr mascarpone
50 gr Parmigiano
noce moscata a piacere
sale e pepe

Per la farcia al prosciutto:
150 gr prosciutto cotto buono
125 gr mascarpone
50 gr Parmigiano
un pizzico di maggiorana fresca
sale e pepe

Per la salsa:
400 gr pomodori pelati
1 spicchietto d'aglio
1 cucchiaio d'olio
sale e pepe a piacere

Impastate la farina con le uova e lasciate riposare per circa 30 minuti avvolto in una pellicola a temperatura ambiente.
Nel frattempo saltate li spinaci in padella con un goccino d'olio finquando sono cotti. Lasciateli freddare e strizzateli molto bene. Tagliateli bene a coltello e mescolateli al resto degli ingredienti indicati.
Tritate il prosciutto nel blender aggiungendo il resto degli ingredienti indicati.
Preparate la salsa semplice di pomodoro soffriggendo piano lo spicchietto d'aglio nell'olio e facendo asciugare bene la salsa finquando fa gli "occhi".

Tirate la sfoglia a macchina lavorandola solo con dell’altra semola, ad uno spessore di circa 1,5 mm.
Aiutandovi con un cucchiaio farcite i ravioli e chiudeteli facendo attenzione a far uscire eventuale aria prima di sigillarne bene i bordi.

Fate bollire i ravioli in acqua appena fremente per qualche minuto, scolateli con la schiumarola e saltateli velocemente nella salsa. Chi vuole, li può condire con del Parmigiano.

Note di Marina
Il mascarpone, riscaldandosi, diventa liquido, per cui tutte le volte che si addenta uno di questi ravioli c'è la strana, piacevole sensazione di panna liquida che scoppia in bocca.
Si congelano benissimo e sono perfetti anche in brodo (magari fatti un po' più piccoli).


~~~ Nederlands




Maar... Ik heb het nog nooit gehad over ravioli op deze blog (behalve die van Pistelli): hoe kan dat?
Ik ga dit meteen rechtzetten met dit recept.

Ravioli met mascarpone
Voor het deeg:250 gr harde tarwe
3 kleine eieren
1 snuifje zout

Voor de spinazievulling:250 gr verse spinazie
1/2 theelepel extra vergine olijfolie
125 gr mascarpone
50 gr Parmezaanse kaas
nootmuskaat naar smaak
zout en peper

Voor de hamvulling:150 gr goede kwaliteit gekookte ham
125 gr mascarpone
50 gr Parmezaanse
een snufje verse marjolein
zout en peper

Voor de saus:400 gr gepelde tomaten
1 teentje knoflook
1 eetlepel olijfolie
zout en peper naar smaak

Maak een deeg met de bloem en de eieren en laat het rusten voor ongeveer 30 minuten verpakt in folie bij kamertemperatuur.
Bak ondertussen de spinazie ze in een pan met een beetje olie totdat ze gaar zijn. Laat ze afkoelen en knijp ze heel goed uit. Snijd ze met een mes en meng ze goed door de rest van de genoemde ingrediënten .
Maal de ham in de blender en voeg aan de rest van de genoemde ingrediënten toe.
Maak een eenvoudige tomatensaus door de knoflook zachtjes in de olijfolie te fruiten. Laat de saus goed indikken.

Rol het deeg uit in de machine tot een dikte van ongeveer 1,5 mm.
Met behulp van een lepel maak kleine bergjes vullingen en vouw het deeg eroverheen. Laat al het lucht eruit de vulling snappen voordat u de randen goed dichtmaakt.

Kook de ravioli in zacht kokend gezouten water voor een paar minuten, haal ze met een schuimspaan uit de pan en doe ze over in de saus. Serveer erbij geraspte Parmezaanse kaas.

Notes van MarinaDe opgewarmte mascarpone wordt vloeibaar, dus bij elke hap barst een fijne gevoel van room in je mond .
Ze zijn goed in te vriezen en perfect in bouillon (misschien een maatje kleiner is beter).

domenica 8 dicembre 2013

Come salvare capra e cavol(ett)i
Hoe de geit en de kool(tjes) te sparen



Passo questa velocissima non ricetta a tutti gli amanti delle minestre calde e confortevoli.

Minestra di cavoletti di Bruxelles e formaggio di capra


250 gr di cavoletti di Bruxelles
500 gr di brodo fatto in casa
1 patata lessa
1 dadino di formaggio di capra morbido
pepe nero

Salvare dalla pattumiera una confezione di cavoletti di Bruxelles comprati in un momento di raptus dal gentile consorte e da lui nascosti in fondo al cassetto delle verdure (chissà perché): togliere il primo giro di foglioline ormai ammaccate e troppo verdi, tagliare a metà quelli di misura jumbo e cuocerli in acqua bollente salata finquando la forchetta li infilza come fossero di burro.
Scolarli ma tenere un po' di acqua da parte, nel caso vorreste la minestra più liquida.
Scongelare il brodo nel microonde e aggiungerlo ai cavoletti cotti nella loro pentola.
Affettare a dadini la patata lessa che gironzolava nel frigo in attesa di catapultarsi anch'essa nella pattumiera, ed aggiungerla ai cavoletti.
Portare a bollore pian piano e schiacciare con la forchetta cavoletti e patata.
Aprire il cassetto dei formaggi e liberare dalla sua carta mezza ammuffita un dadino di formaggio di capra che belava pietosamente per uscire. Aggiungerlo alla minestra in compagnia di un bel giro di pepe nero.
Mangiare con una bella fetta di pane casareccio umbro (ho trovato un ristorante che lo fa con il lievito madre, buonissimo!)
A pensarci, questa minestra è pure dietetica.
E se la capra venisse lasciata nel cassetto e se il pane fosse finito, sarebbe una minestra gluten e lactose free.

~~~~~~~ Nederlands

Het is koud en dit snelle recept is voor alle liefhebbers van warme soep.

Soep van spruitjes en geitenkaas
250 gr spruitjes
500 gr zelfgetrokken (vlees- of groente)bouillon (uit je vriezervoorraad)
1 gekookte aardappel
1 blokje zachte geitenkaas
zwarte peper
Red van de vuilnisbak een pak spruitjes die gekocht werden in een moment van vervoering door de lieftallige echtgenoot en door hem verborgen in de onderste groentelade van de koelkast (ik vraag me af waarom): verwijder de buitenste blaadjes die gekneusd en te groen zijn, snijd in tweeën de jumbo kooltjes en kook ze in kokend gezouten water totdat een vork ze doorboort alsof ze van boter zijn.
Giet af 
maar bewaar een bekertje van hun kookwater voor het geval je liever een dunnere soep hebt.
Ontdooi de bouillon in de magnetron en voeg deze toe aan de gekookte spruiten in hun pan.
Snijd de gekookte aardappel en voeg toe aan de spruiten.
Breng langzaam aan de kook en prak met een vork aardappel en spruiten.
Open de kaaslade van je koelkast en bevrijdt een restje geitenkaas van zijn half beschimmeld papier. Voeg het toe aan de soep in het gezelschap van een mooie draai zwarte peper.
Eet de soep met een stuk boerenbrood.

Bij nader inzien, is deze soep ook best goed voor de lijn.
Als je de geit achterlaat en als het brood op is, krijg je een gluten- en lactosevrij soep.