02 maggio 2013

Carciofi - Artisjokken


L'altra sera, Antonio Di Maggio mi allunga una busta piena di piccoli carciofi: "Prendili tu," mi dice, "me li hanno regalati i ragazzi napoletani che mi portano le verdure. Io domani sono chiuso e poi non avrò né tempo né la pazienza per prepararli".
I carciofi! Ma grazie mille!
Sono la ma passione, piano piano qui in Olanda cominciano a trovarsene anche di decenti, chissà che un giorno...
Ecco i miei primi carciofi dell'anno.
Piccoli, un po' sbattutelli per il viaggio, poverini, ma tenerissimi.
Si sono cotti in meno di 10 minuti.
E mi si sono sciolti in bocca.


~~~~~ Nederlands



Een paar dagen geleden, tegen sluitingstijd, gaf Antonio Di Maggio me een tas vol met kleine artisjokken: "Neem jij ze mee," zei hij, "ik heb ze gekregen van de Napolitaanse jongens die me de groenten brengen. Morgen ben ik gesloten en dan heb ik geen tijd noch het geduld om ze te bereiden".
Artisjokken! Heel erg hartelijk bedankt Antonio!
Ze zij mijn passie, langzaam beginnen ze ook hier in Nederland fatsoenlijke artisjokken te importeren, misschien op een dag ...
Het zijn mijn eerste artisjokken van het jaar.
Klein, een beetje moe van de reis, de schatjes, maar boterzacht.
In amper 10 minuten klaar.
Ze smolten in mijn mond.

Maar: hoe maak je artisjokken schoon en klaar voor in je bord?
Laten we beginen bij het begin.

Kiezen
Knijp in de artisjok: hij moet hard aanvoelen. Het is de bloemenknop van een plant (een distelsoort). Als het zacht is, laat hem liggen: de binnenkant zal zeker vol "hooi" zijn, het aanzet voor de meeldraden, die droog zijn.
De buitenste bladeren moeten geen donkere plekken vertonen.
De knop moet dicht zijn: als je een duim in het midden duwt, moet niet naar binnen kunnen.

Schoonmaken
Zet een bak koud water klaar met stukken citroenen erin. Houd een halfgeknepen citroen bij de hand.
Trek de buitenste bladeren weg, totdat aan de onderkant de bodem zichtbaar is. Snijd nu de bovenste bladeren schuin af, zodat de buitenste en taaie bladeren weg zijn en alleen een deel van de binnenste bladeren over blijft. Schil de steel en de onderkant van de bodem. Wrijf de artisjok met de uitgeknepen citroen goed in en leg hem in het bak water.
Vergeet niet dat, net als voor aspergen, ook voor artisjokken het volgende van toepassing is: wat je niet wegschilt, vind je terug in je bord...

Bereiden
De simpelste manier is artisjokken stoven met olijfolie, knoflook en aan het einde een blaadje munt.
Snijd de artisjok in 4, daarna eventueel nog in dunnere plakken: hoe groter de artisjok, hoe dunner de plakken.
Bak een teen knoflook in een koekenpan in een bodempje olijfolie.
Doe de artisjokken erbij en stoof ze met een scheut water en de deksel op de pan totdat ze zacht en gaar zijn. Breng op smaak met zout, peper en een paar blaadjes munt (niet teveel, munt overheerst snel).
Eet met brood en een stukje kaas erbij.
Ook lekker: stoof kleine blokjes aardappelen erbij.

2 commenti:

Unknown ha detto...

Scopro ora il tuo blog. Mi piace moltissimo e lo seguirò con immenso piacere.
A prestissimo,
Alessandra

MarinaV ha detto...

Ciao Alessandra, benvenuta!
Anche tu hai un bel blog, ti ho messo nella mia feed, così non perdo nulla!