21 luglio 2011

Pesche ripiene al forno - Gevulde perziken uit de oven


L'estate qui tra gli acquitrini del Nord è stata ad aprile, dopodiché siamo precipitati inesorabilmente nell'autunno. Mi aspetto la neve a Ferragosto...
Per fortuna che al sud delle Alpi il sole continua imperterrito a fare il suo lavoro e brucia le nuvolacce malefiche. E quindi al mercato si trova frutta estiva come si deve.
Anni fa elaborai questa ricetta di pesche al forno, da mangiare a temperatura ambiente o appena tiepide, eventualmente con un po' di panna appena montata oppure una pallina di gelato.

Pesche ripiene di Marina

2 pesche grandi
un pugnetto di mandorle
4 amaretti
1 cucchiaio di uovo sbattuto per legare il tutto
1 cucchiaino di miele
1 cucchiaino di zucchero
1 cucchiaino di grappa

Lavare e dividere in 2 le pesche, eliminando il nocciolo e scavando un po' per far più spazio al ripieno. Conservare la polpa scavata.
Macinare le mandorle nel mixer con lo zucchero, aggiungere gli amaretti, la polpa scavata, un poco di uovo, la grappa e il miele e amalgamare bene il tutto.
Riempire le pesche e metterle in una teglia imburrata o coperta da carta forno.
Infornare a 180° C per 15-20 minuti o finché il ripieno ha fatto una bella crosticina dorata.

~~~~ Nederlands



De zomer heeft hier blijkbaar al in april plaatsgevonden, waarna we rechtstreeks richting herfst zijn gegaan. Ik verwacht de eerste sneeuw al rond 15 augustus...
Gelukkig doet het zonnetje wel zijn werk ten zuiden van de Alpen en brandt die lelijke wolken weg. En dus kan ik op de markt lekker rijpe zomerfruit kopen.
Jaren geleden heb ik dit recept samengesteld voor gevulde perziken uit de oven. Je kunt ze op kamertemperatuur eten of nog net lauwwarm, eventueel met wat slagroom of een bolletje vanilleijs. 

Gevulde perziken van Marina
2 grote perziken
een handje amandelen
amaretti (Italiaanse bitterkoekjes)
1 eetlepel geklopte ei om alles te binden
1 theelepel honing
1 theelepel suiker
1 theelepel grappa

Was en halveer de perziken. Verwijder de pitten en ook een beetje van het vruchtvlees in het midden om meer ruimte voor de vulling te maken. Bewaar het vruchtvlees.
Hak de amandelen fijn in de mixer samen met de suiker totdat je een poeder krijgt. Voeg daarna de amaretti toe, het weggehaalde vruchtvlees, een beetje ei, de honing en de grappa toe. Meng alles goed door elkaar.
Vul de perziken met het mengsel en leg ze op een beboterde ovenschaal of op een stuk bakpapier.
Zet de schaal in de voorverwarmde oven (180°C) voor 15-20 minuten of totdat de vulling een mooi goudkleurig korstje heeft gekregen.

Nessun commento: