02 luglio 2010

Conchiglioni ripieni di melanzane e pomodoro
Grote pastaschelpen gevuld met aubergines en tomatensaus uit de oven


I conchiglioni sono un formato di pasta che trovo difficile da mangiare in modo normale, cioè conditi come gli altri formati. Non so se dipende da me oppure questo formato è stato creato proprio per essere riempito.
A me piace in ogni caso molto e lo trovo comodo quando mi vengono le voglie di cannelloni o ravioli nel momento in cui di fare la pasta fresca proprio non se ne parla.
I conchiglioni di questa foto sono in pratica una rivisitazione della pasta alla norma: una gran padellata di melanzane forma il ripieno dei conchiglioni, che ho coperto con una bella quantità di salsa semplice di pomodoro piuttosto densa. Una spolverata di pecorino e via in forno a riscaldarsi e a gratinarsi un poco.
Per sua natura è un piatto che si prepara benissimo in anticipo e si riscalda mentre ci si beve un aperitivo con gli ospiti prima di cena.

~~~~ Nederlands



Grote pastaschelpen is een soort pasta die ik moeilijk vind om te eten alsof het een normale vorm pasta is, ik bedoel om het aan te maken met een saus alsof het penne of spaghetti betreft. 
Ik weet niet of het aan mij ligt of aan het feit dat deze grote schelpen bedoeld zijn om te vullen.
In ieder geval vind ik grote pastaschelpen leuk en vooral handig als ik trek krijg in cannelloni of ravioli op het moment waarop verse eierpasta draaien echt niet aan de orde is.
Het gerecht in bovenstaande foto is praktisch gezien een herziene versie van de Siciliaanse pasta alla Norma.

Conchiglioni gevuld met aubergines

250 gr grote pastaschelpen
1 blik goede gepelde tomaten
3 teentjes knoflook
4 kleine aubergines
wat verse peterselie
een paar basilicumblaadjes
pecorino kaas
olijfolie extravergine
zout

Snijd de aubergines in blokjes, besprenkel ze met heel veel zout en laat ze in een vergiet uitlekken voor een half uurtje.
Kook de pasta beetgaar in veel gezouten water dat niet te hard mag koken, want anders gaan de schelpen stuk. Giet ze af en spoel ze snel onder de koude kraan. Laat ze goed uitlekken op een schone theedoek.
Doe in een koekenpan een beetje olijfolie, laat 1 teentje knoflook licht bakken totdat hij gaat geuren en voeg de tomaten toe. Laat de saus zachtjes stoven totdat het goed ingedikt is en de olie boven komt drijven. Breng op smaak met wat zout en de basilicumblaadjes.
Spoel de aubergineblokjes zorgvuldig, knijp ze droog en bak ze in een koekenpan met een flinke hoeveelheid olijfolie en de resterende knoflook totdat ze mooi goudbruin zijn geworden. Draai het vuur uit en besprenkel ze met de fijngehakte peterselie.
Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en vul de schelpen met behulp van een dessertlepel met de aubergines. Schik ze in de ovenschaal.
Bedek de gevulde schelpen met de tomatensaus en besprenkel ze met versgeraspte pecorino kaas.
Zet in de oven op 180 °C voor een half uurtje, totdat het gerecht goed warm is geworden en de pecorino een krokant korstje heeft gevormd.

Voor zijn natuur is dit een gerecht dat zich perfect leent om ruim van tevoren klaar te maken. Je kunt het in de oven opwarmen terwijl je een aperitief drinkt met je gasten voor het diner.

3 commenti:

Chiara ha detto...

mi piace molto la pasta ripiena e questa deve essere golosissima! bacioni...

Stefania Oliveri ha detto...

Ehi, perché non partecipi alla sfida di Menù turistico, che riguarda proprio la Norma???
Baci

MarinaV ha detto...

@Stefania: perché non partecipo mai a nulla ;) Chi me lo dà il tempo?
Ora però vado a dare un'occhiata...