31 ottobre 2009

Cosa fare con il buon latte crudo - Wat te doen met lekkere rauwe melk


***Alles over boer Disseldorp in het Nederlands volgt hieronder na het Italiaans***

Per citare Nanni Moretti Io sono un autarchico, vi racconto come mi sto facendo con soddisfazione lo yogurth e il burro fatti in casa. Però a un certo punto avevo cominciato a rimpiangere il buon latte crudo di cui vi ho parlato qui per fare tutte queste belle cose, che il latte biologico del supermercato sarà bello e buono ma vuoi mettere il latte crudo?

E con Marina siamo quindi uscite dalla tangenziale di Amsterdam, verso l'idilliaco paesino di Zunderdorp in un pomeriggio autunnale, alla ricerca della fattoria biologica Disseldorp, che pare avesse una macchina a moneta che distribuisce il latte crudo.

*** nu even in het Nederlands - italiano segue oltre***

Op zoek naar rauwe melk, zoals in Italie (ik vertelde het hier) om zelf yogurth thuis te maken, gingen we met Marina gisteren naar Zunderdorp, een idyllisch gehucht net buiten de ring ten noorden van Amsterdam. Dat we op de goede weg waren, toonden deze voorbijgangers:



En, ja, binnen de kortste keren, daar waren we, bij boer Disseldorp. Te laat aangekomen om ook nog te profiteren van de biologische winkel op het erf (dagelijks open tot 15 uur, zaterdag en zondag tot 17 uur), namen we genoegen met een goed voorraad melk. En omdat we geen wisselgeld hadden, toch een extra paar glaasjes genomen, om te toasten tot de ontdekking.



*** weer even in het Italiaans, maar geduld, mijn yogurth recept volgt hieronder****

Qui la ricetta del mio yogurth fatto in casa

Dopo aver brindato alla scoperta ci siamo riportate il latte, bellissimo, buonissimo, grasso e giallo, a casa per farci lo yogurth così:

Portare a bollore in un tegame dal fondo spesso e munito di un coperchio che chiuda bene, del latte a piacere. Io la prima volta ne ho messo 1 lt. normale e 3/4 di capra del supermercato, aggiungendo dopo un bicchiere e mezzo di yogurth bio. La seconda volta invece ho usato un litro di latte crudo e un bicchiere di yogurth della volta precedente.

Una volta bollito far raffreddare il latte a circa 45 gradi, vuol dire che potete tenerci il dito dentro un po' senza ustionarvi. Aggiungere a questo punto lo yogurth, chiudere bene con il coperchio, usare uno strofinaccio annodato per tener bene insieme pentola e coperchio, avvolgere in una vecchia coperta, maglioni, quello che vi pare (io ho usato la vecchia trapunta di mio marito da bambino) avvolgeteci la pentola perché resti bella calda , ficcatela sotto al letto o in qualsiasi altro posto in cui siete sicuri che nessuno vada a toccarla o inciamparci e lasciate fino alla mattina dopo (se fatto di pomeriggio/sera) o fino alla sera (se fatto al mattino).

Riaprite (sarà ancora tiepido), mescolate e mangiatevelo come credete, o fateci la torta allo yogurth, o tenetene da parte un po' per un labna, formaggetto cremoso salato che vi spiegherò più in là.

*** recept in het Nederlands ***

Breng zoveel melk als je wilt aan de kook in een pan met een dikke bodem en een goed sluitende deksel. Laat afkoelen tot ongeveer 45 graden, dat wilt zeggen dat je met een vinger erin tot 10 kan tellen zonder brandwonden op te lopen. Voeg een beker yoghurt per liter melk bij (mijn startyoghurt heb ik gemaakt met 1 liter biologische volle melk van de supermarkt + een kleinere karton geitenmelk en een beetje milde volle yoghurt, ook bio van de super).

Aan de warme melk van de boer heb ik een beker van mijn eigen yoghurt toegevoegd, daarna heb ik de deksel goed strak op zijn plek gehouden met een om de pan heen geknoopte theedoek en heb alles gewikkeld in een warme deken. Je kunt oude dekens gebruiken, of truien, of een slaapzak, wat je wilt als het maar warm blijft.

Zet de pan op een veilige plek (bij mij onder het bed) en laat het tenminste 10 uur rusten. Als je de pan weer pakt, is het nog lauwwarm. Goed mengen en klaar. Gebruik het zoals je wilt, als je maar telkens in een potje de starthoeveelheid bewaart voor een volgende keer.

Met deze yoghurt kun je ook labna maken, een hartige zachte smeerkaas, verrukkelijk, maar daar vertel ik een andere keer over.


Deze kalveren zien eruit alsof ze uit een schilderij van Paulus Potter zijn weggelopen
Questi vitelli sembrano scappati da un quadro di Paulus Potter


Fattoria/Boerderij
'Ons Verlangen'
Broekergouw 5
Zunderdorp

3 commenti:

Rosetta ha detto...

Moolto interessante.
Mandi

Cuoche dell'altro mondo ha detto...

Qui ancora non li ho visti i distributori di latte crudo, dovrei informarmi. Quelle mucchette sono proprio idilliache :-)
Buona domenica, Alex

Francesca ha detto...

chissà se ci sono fuori Strasburgo produttori di latte crudo, anche io come Alex dovrei informarmi, sai che non l'ho mai assaggiato (tranne da piccola)?

FrancescaV.com