martedì 23 giugno 2009

Bucatini all'amatriciana
Holle spaghetti met amatriciana saus


Sono cresciuta con i bucatini, ed in particolare con l'amatriciana, che mia madre faceva con il guanciale. Ma vallo a trova' il guanciale a queste latitudini! Ogni tanto me ne porto un pezzo da Roma, ma se non ce l'ho, mi accontento della pancetta tesa.

Bucatini all'amatriciana

300 gr bucatini
100 gr guanciale (o pancetta tesa)
olio di oliva extravergine
1 scatola di pelati buoni
1 peperoncino bello piccante
(una bella presa di origano)
pecorino romano grattugiato
evt. sale

Mentre l'acqua per i bucatini bolle, mettere in una padella un giro d'olio e il guanciale tagliato sottile. Quando diventa trasparente, aggiungere i pelati e il peperoncino a pezzetti e far andare finché il pomodoro si restringe e la salsa fa "gli occhi". Controllare il sale e aggiungere alla fine una bella manciata di origano (non è proprio corretto, ma a me piace tanto).
Scolare i bucatini ben al dente conservando un bicchierino della loro acqua di cottura e saltarli in padella con la salsa.
Servire con una bella nevicata di pecorino grattugiato al momento.

~~~~~~ Nederlands

Ik ben opgegroeid met bucatini, dunne holle spaghetti, en in het bijzonder met de amatriciana saus, die mijn moeder met wangspek maakte. Maar ja, hier in Nederland is wangspek onbekend! Af en toe smokkel ik er een stuk uit Rome, maar als hij op is, dan neem ik genoegen met pancetta tesa (gewone gedroogde spek).

Bucatini all’amatriciana
300 gr bucatini (holle spaghetti)
100 gr wangspek (of pancetta)
olijfolie extravergine
1 blikje gepelde tomaten
1 Spaanse pepertje
(1 flinke snuf oregano)
geraspte pecorino kaas
evt. zout

Terwijl het water voor de bucatini kookt, doe in een koekenpan een bodempje olijfolie met de fijngesneden spek. Zodra deze doorzichtig is geworden, voeg de gepelde tomaten en het pepertje in stukjes toe. Laat het zachtjes koken totdat de saus dikker is geworden en er "oogjes" erop komen drijven. Controlleert op zout en voeg aan het einde een flinke snuf oregano (het zal misschien niet echt kosher zijn, maar ik vind het wel lekker).
Giet de bucatini goed al dente af en bewaar een bekertje kookwater. Doe ze bij de saus in de koekenpan en roer totdat ze goed bedekt zijn met de saus.
Serveer met een flinke sneeuwval versgeraspte pecorino.

Alleen serveren bij geoefende spaghetti-eters en zelfs dan wordt een flink slabbetje aangeraden!

Nessun commento: